Uutinen

Terrorismin torjunta karkasi käsistä Intiassa

Uuden terrorismilain valikoiva väärinkäyttö on saattanut vankiloihin niin hallituspuolueiden poliitikkoja kuin lapsia ja vanhuksiakin.
Ranjit Devraj
4.3.2003

Intiaa hallitseva hindulainen Bharatiya Janata -puolue (BJP) lähti innolla mukaan, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti kiristämään toimia terrorismia vastaan vuoden 2001 syyskuun 11. päivän jälkeen. Vuoden 2002 maaliskuun lopulla terrorismin vastainen laki oli runnottu läpi Intian parlamentissa.

Oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt yrittivät varoitella, että uusi laki oli vaarallinen ja sitä voitaisiin käyttää viattomia ihmisiä vastaan, mutta maan johto ei kuunnellut. Nyt kun BJP:tä tukevia poliitikkojakin on pantu telkien taakse, puolue ei voi kuin levitellä käsiään. Lakia ja järjestystä koskevat asiat näet kuuluvat osavaltioiden päätösvaltaan samoin kuin terrorismilain toteutuskin.

Niinpä esimerkiksi Intian puolustusministeri George Fernandes on lentänyt useita kertoja eteläiseen Tamil Nadun osavaltioon käydäkseen vankilassa tervehtimässä BJP:n paikallisen liittolaispuolueen johtajaa, joka tunnetaan nimellä Vaiko. Terrorismilakia innokkaasti kannattanut Vaiko lankesi omaan ansaansa. Hän on ollut vangittuna ilman oikeudenkäyntiä jo kahdeksan kuukautta, koska hän oli puheessaan kannattanut naapurimaan Sri Lankan kapinallisia "tamilitiikereitä". Perimmiltään kyse lienee siitä, että Vaiko oli riitaantunut osavaltionsa pääministerin kanssa, ja tämä ottaa nyt kaiken irti uudesta laista.

Uttar Pradeshin osavaltiossa vangittiin terrorismilain nojalla lokakuussa tunnettu BJP-mielinen poliitikko Raja Bhaiya. Pidätyksen takana oli osavaltion pääministeri, jonka vähemmistöhallituksen Bhaiya oli yrittänyt kammeta vallasta. Tammikuussa myös Bhaiyan isä pidätettiin saman lain nojalla.

Uskonriitojen ja poliittisen valtataistelun välineLäntisessä Gujaratin ja itäisessä Jharkhandin osavaltiossa on pantu toimeen suoranaisia joukkopidätyksiä terrorismin torjunnan varjolla. Intian lakisääteinen ihmisoikeuskomissio on joutunut puuttumaan tapauksiin. Komissio vastusti terrorismilakia alusta asti katsoen, että olemassaoleva lainsäädäntö kattaa jo tarpeet: vuonna 1980 hyväksytty laki kansallisesta turvallisuudesta antaa sekä keskus- että osavaltiohallinnolle luvan pidättää ennalta ehkäisevästi henkilöt, joiden katsotaan uhkaavan valtion turvallisuutta.

Ihmisoikeuskomissio vaati helmikuussa sekä keskushallitusta että Jharkhandin osavaltiohallitusta selittämään, miksi osavaltiossa oli pidätetty 200 ihmistä, joita epäiltiin maolaisen sissiliikkeen kannattajiksi. Poliisin arkistojen mukaan alaikäisiä oli tyrmässä ainakin kymmenen. Virkavalta pidätti kaikki, joilta tavattiin maolaista kirjallisuutta tai Karl Marxin Kommunistinen manifesti.

"Jos terroristi määritellään tällä tavalla, minut voisi pidättää milloin tahansa", yksi Intian parlamentin pitkäaikaisimmista jäsenistä, Somnath Chatterjee, sanoi asiaa koskeneessa keskustelussa. Hän edustaa Intian marxilaista kommunistipuoluetta. Samassa tilaisuudessa oppositiossa olevan kongressipuolueen edustajat tivasivat, miksei väkivaltaa lietsovia äärihinduja ole pidätetty uuden terrorismilain nojalla. Noin 200 hinduja kuljettaneen junan polttamisesta epäiltyä muslimia pidätettiin helmikuussa BJP:n hallitsemassa Gujaratin osavaltiossa.

Opposition mukaan terrorismilain valikoiva väärinkäyttö uhkaa tuhota maailman suurimmaksi demokratiaksi kutsutusta Intiasta "vapauden, ihmisoikeudet ja ihmisarvon". BJP:n johtoon kuuluva V.K. Malhotra myönsi parlamentissa, että hallituksen on harkittava terrorismilain muuttamista väärinkäytösten estämiseksi.