Uutinen

Tasa-arvo unohtuu uusien EU-maiden kehitystyössä

Itä-Euroopan maat eivät panosta köyhien maiden naisten aseman parantamiseen sitoumustensa mukaisesti.
Eeva Eronen
25.6.2008

Vuoden 2002 jälkeen Euroopan Unioniin liittyneet maat eivät huomioi naisten aseman parantamista riittävästi kehitysyhteistyössään siitä huolimatta, että ne ovat sitoutuneet noudattamaan EU:n kehityspolitiikkaa. Unionin kehityspolitiikka painottaa köyhien maiden naisten aseman vahvistamista.

Kansainvälisen sukupuoleen liittyviä poliitikoita seuraavan verkoston (IGPN) tuoreet raportit osoittavat, että tasa-arvon parantaminen uhkaa jäädä pelkäksi sanahelinäksi useiden itäisen ja keskisen Euroopan maiden kehityspolitiikassa.

Esimerkiksi Tsekki ei ole juurikaan huomioinut naisten asemaa kehitysyhteistyön suunnittelussa, vaikka sen pitäisi olla läpileikkaava, kaikessa toiminnassa huomioitava teema. Myös naisten aseman parantamiseen keskittyneet projektit ovat harvassa.

IGPN kritisoi samasta syystä myös esimerkiksi Unkaria ja Bulgariaa.

On erityinen häpeä, että itäeurooppalaiset ovat unohtaneet solidaarisuuden, vaikka mailla on kehitysmaiden kanssa yhteisiä kokemuksia köyhyydestä, Bulgariaa käsittelevän raportin kirjoittaja Tania Tisheva kritisoi.

Määrälliset tavoitteet kaukana

12 uutta jäsenmaata ovat jäljessä myös määrällisistä tavoitteistaan aivan kuten valtaosa vanhoistakin jäsenistä. Uudet jäsenmaat ovat sitoutuneet nostamaan kehitysrahoituksensa 0,17 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä ja 0,33 prosenttiin vuonna 2015.

Eurooppalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteenliittymä CONCORD arvioi, ettei yksikään uusista jäsenmaista pääse vuoden 2010 tavoitteeseen.

Esimerkiksi Tsekki ei ole nostanut apuaan neljään vuoteen, ja viime vuonna se jakoi kehitysapuun 0,11 prosentin siivun. Bulgaria taas sijoitti kehitysyhteistyöhön 0,09 prosenttia kansantulostaan. Suomen lähinaapurit, Viro, Latvia ja Liettua taas ovat kukin vasta ylittäneet 0,1 prosentin rajan.

Lisää tietoa aiheesta