Uutinen

"Tarvitsemme viisaita päättäjiä, jotka ohjaavat meitä oikeaan suuntaan"

Festivaalin toisena päivänä sunnuntaina konsertoivalle Katri-Helenalle eettiset valinnat ovat osa arkea.
Anni Valtonen
9.4.2003

Katri-HelenaTien päältä, auton ratista, puhelimeen vastaa Katri. "Kyllä, kyllä on nappi korvassa ja molemmat kädet ratissa", hän vakuuttaa.

Katri on Katri-Helena ja auton kyydissä kulkee laulajan yrttejä, joita hän on kuivannut tyttärilleen viemiseksi. Äiti pitää huolen siitä, että tytöillä riittää iltapalapöydässä nautittavaksi hämeenkyröläistä yrttiteetä.

Maailma kylässä –festivaalin ruokateema tuntuu Katri-Helenasta tärkeältä. Katri-Helena asuu yrttimaansa ja viljapeltojen keskellä Hämeen maaseudulla. Jo pelkästään luonnon läheisyys aiheuttaa sen, että laulajalla on lämmin suhde luomu- ja lähiruokaan.

Eettisistä valinnoista on tullut osa arkea. "Pyrin käyttämään puhdasta lähiruokaa. Se on minusta yksi hienoimpia saavutuksia, mitä luomutuotannossa on saatu aikaan. Tiedän useita kouluja Pirkanmaalla, joissa lapset ja nuoret saavat lähiruokaa. Se tuntuu hyvältä", hän sanoo.

Kotonaan Katri-Helenalla on talon sisäinen komposti, johon kerätään kaikki ihmis- ja biojätteet. "Olen tässä viime vuosina erikoistunut kompostinhoitajaksi", laulaja naurahtaa. "Kun kompostia on muhitettu kolmisen vuotta, se tyhjennetään. Kyllä tuntuu hienolta viedä luontoon sinne kuuluvat eloperäiset kuutiot."

Luontaistuotekauppojen vakituinen asiakas


Katri-Helena on kiinnostunut ruuasta ja ravintoasioista myös oman terveytensä vuoksi. Hän sanoo hakeneensa itselleen sopivaa ruokavaliota ja ruokailutottumuksia viidentoista vuoden ajan. "Elimistö muuttuu iän myötä, ja on tärkeää tietää, kuinka juuri oma keho toimii parhaiten", hän sanoo.

Laulaja tunnustaa olevansa luontaistuotekauppojen vakituinen asiakas. Niistä hän hakee tiettyjä tuotteita, esimerkiksi soijaa. Viime kesästä lähtien hän on käyttänyt makeutusaineena Boliviassa viljeltyä ruskeaa ruokosokeria, intiaanisokeria. "Kotikylällä meillä on porukka, jonka kesken tilaamme sitä suoraan maahantuojalta isomman erän kerrallaan."

"Jokainen voi olla jollakin tavalla avuksi"


Festivaalin toisena päivänä sunnuntaina Kaisaniemen puistossa konsertoiva Katri-Helena on ollut Unicefin hyväntahdonlähettiläs toistakymmentä vuotta.

Nepalissa Unicefin järjestämällä matkalla hän sai paikan päällä nähdä, kuinka Suomesta lähetetty kehitysapu menee perille ja miten se toimii. "Tuolta matkalta minulle jäi tietoisuus siitä, että meistä jokainen voi olla avuksi. Ei pidä ajatella, että joku muu antaa avun puolestani."

Viime syksynä Katri-Helena pakkasi reppunsa ja matkasi Peruun. Tuliaisina oli vahvoja kokemuksia. "Monen perheen toimeentulo on siellä alhainen, tai pikemminkin erilainen kuin meillä. Elintasojamme on typerää edes verrata toisiinsa. Suomalaiseen elintasoon kun liittyy niin paljon turhuutta – niin paljon sellaista, mitä elämiseen ei ollenkaan tarvitse."

Vesi ei ole itsestäänselvyys


Herkistyminen ympäristöasioille ja globaaleille kysymyksille vaatii Katri-Helenan mukaan sitä, että joku konkreettinen asia kolahtaa omalla kohdalla.

Suomessakin monet tuntuvat havahtuneen ympäristön tilaan nyt, kun pohjavesi on ollut vähissä. Vesi ei ole meillekään enää itsestäänselvyys. "Onhan se hurjaa, että me täällä pissaamme puhtaaseen lähdeveteen, ja toisaalla ihmisillä ei ole edes puhdasta juomavettä."

Katri-Helena peräänkuuluttaa päättäjiltä vastuuta. "Tarvittaisiin pikaisesti lakeja, joilla säädettäisiin ihmisten toimia. Näyttää siltä, ettei ihmisten tietoisuus ole riittävä siihen, että he itse kykenisivät muuttamaan käyttäytymistään luonnolle suopeammaksi. Maailma tarvitsee viisaita päättäjiä, jotka ohjaavat ihmisiä oikeaan suuntaan."


Katri-Helena Maailman kylä –festivaalilla Kaisaniemessä sunnuntaina 18.5.