Uutinen

Tarja Halonen toivoo kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista

Juha Rekola
9.10.2000

Tasavallan presidentti Tarja Halonen esittää reilumpia sääntöjä maailmankauppaan ja lisää kehitysapua, jotta globalisaation edut ja haitat jakautuisivat nykyistä tasaisemmin. Myös Tobinin veron kaltaisia järjestelyjä tulisi hänen mielestään vakavasti tutkia.

Suomi saavutti 1990-luvun alussa YK:n suosituksen, jonka mukaan kehitysyhteistyön määrän tulisi olla vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta. Laman myötä määrärahat romahtivat ja viime vuodet kehitysyhteistyö on ollut 0,34 prosentin tasolla.

YK-liiton tänään ilmestyvässä Maailmanpyörä-lehdessä Halonen kertoo olleensa mukana poliittisessa liikkeessä, joka edellyttää kehitysyhteistyön määrärahojen nostamista. Hän näkee, että nyt lamavuosien jälkeen meillä olisi tähän myös varaa.

"Presidentti ei ole budjettineuvottelija, ja vältänkin arvioimasta hallituksen budjettiesitystä. Ei kuitenkaan ole selkään puukottamista, jos sanon, että apua pitäisi nostaa alkuperäisen tavoitteen suuntaan," toteaa presidentti Halonen.

Samassa Maailmanpyörä-lehdessä on myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan Harri Holkerin haastattelu. Hänen mukaansa yleiskokouksen voima on sen yhteistoiminnassa muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa. Itse puheen johtamisessa tärkeää on visio tavoitteista ja maailmasta, jota kohti YK pyrkii.