Uutinen

Tarja Halonen Kv. solidaarisuussäätiön kunniapuheenjohtajaksi

Miia Nuikka
15.11.2000

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Kansainvälinen solidaarisuussäätiö on yksi kokeneimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä Suomessa. Merkkivuoden kunniaksi säätiön entinen puheenjohtaja, Tasavallan presidentti Tarja Halonen on kutsuttu järjestön kunniapuheenjohtajaksi.

Halonen ottaa kunniatehtävän vastaan solidaarisuussäätiön juhlavastaanotolla, joka järjestetään lauantaina 18.11. klo 15-18 Kansainvälisessä kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä. Presidentti Halonen myös suojelee säätiön juhlavuoden tiedotus- ja varainhankintakampanjaa marraskuuhun 2001 saakka. Kampanjan tueksi perustettua juhlatoimikuntaa johtaa puolestaan säätiön ensimmäinen toiminnanjohtaja, pääministeri Paavo Lipponen.

Solidaarisuussäätiö on ohjannut vuodesta 1970 lähtien kaikkiaan yli 100 miljoonaa markkaa kehitysyhteistyöhön eri puolille maailmaa. Vajaa puolet summasta on saatu lahjoituksina yksityisiltä tukijoilta kotimaassa. Lahjoittajien joukossa on koululuokkia, ay-osastoja ja muita vapaaehtoisryhmiä.

Järjestön kehityshankkeita tukevat myös ulkoasiainministeriö ja Euroopan unioni. Vuosibudjetti on runsaat 10 miljoonaa markkaa.

Säätiön tärkeimmät kehityshankkeet ovat Nicaraguassa ja Ugandassa. Ensi vuonna säätiö käynnistää ensimmäisenä suomalaisena kansalaisjärjestönä aikuiskoulutushankkeen Somaliassa. Brittiläisen järjestön One World Actionin kanssa on valmisteltu yhteisöterveyshanketta Bangladeshiin. Lähialueilla Sortavalassa aloitetaan ensi vuonna naisten ja lasten turvakotihanke.

1980-luvulla säätiön avustamissa lastenruokaloissa Nicaraguassa aterioi vuosittain yli 5000 lasta. Ruoka-avusta kasvoi monipuolinen kehitysohjelma, joka edistää äitiys- ja lastenhuoltoa, vahvistaa maataloutta ja pienyrityksiä sekä avustaa katulapsia. Säätiön tukema paikallinen osuuskunta tuottaa luomukahvia Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. "Kehityksen koulu" -aikuiskoulutusohjelmassa opiskelee vuosittain yli 4000 nicaragualaista.

Hankkeet Ugandan naisten ja lasten aseman parantamiseksi aloitettiin 1990-luvun puolivälissä. Säätiö sai ensimmäisten suomalaisten järjestöjen joukossa hanketukea Euroopan unionilta vuonna 1996 Ugandan orpolasten tukemiseen. Säätiön tuella on koulutettu lähes 10 000 ugandalaisnaista pienyrittäjyyteen, kuten vuohifarmien tai ananasviljelmien pyörittämiseen.

Sosialidemokraattinen puolue perusti säätiön vuonna 1970. Rahaston avulla tuettiin aluksi kansanvaltaisia pyrkimyksiä mm. Mosambikissa, Angolassa ja Lounais-Afrikassa. Vuosien kuluessa säätiöstä on tullut itsenäinen järjestö, jolla on kansalaisten laaja tuki puoluekannasta riippumatta.

Merkkivuoden kunniaksi Kansainvälisessä kulttuurikeskus Caisassa (Kaisaniemenkatu 6B) on esillä säätiön toiminnasta kertova näyttely, joka on avoinna yleisölle la ja su klo 10-14.

Lisätietoja:
Kansainvälinen solidaarisuussäätiö
puh. 09-701 1200, email: finsolid@finsolid.fi

toiminnanjohtaja Helena Laukko
puh. 040-556 0488

kehitysyhteistyösihteeri Miia Nuikka
puh. 040-518 4345