Uutinen

Tanskan kehitysministeri: Kansalaisjärjestöjen vähennettävä roimasti tiedotustyötään

Tanskan kehitysministerin mielestä kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen tiedotusbudjetille olisi parempaa käyttöä kehitysmaissa.
Sanna Jäppinen
5.9.2005

Tanskan kehitysministeri Ulla Tørnæs esittää, että ensi vuodesta lähtien kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen kotimaiseen tiedotustyöhön käyttämät julkiset varat, 32 miljoonaa kruunua eli noin 4,3 miljoonaa euroa, olisi suunnattava toimintaan kehitysmaissa, kerrotaan Development Today -lehdessä.

Tørnæsin mukaan on reilua vaatia, että veronmaksajien rahat käytetään köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa sen sijaan, että ne kuluvat järjestöjen aseman pönkittämiseen Tanskassa. Itse kehitysapubudjettia ei ministerin mukaan ole tarkoitus leikata.

Tanskan kansalaisjärjestökenttä on vastannut tiukasti ministerin kritiikkiin. Muun muassa maan suurimman kehitysyhteistyöjärjestön Mellemfolkeligt Samvirken (MS) pääsihteeri Lars Udsholt toteaa järjestön tiedotteessa, että kehitysministerin näkemykset ovat paitsi kapeakatseisia myös ristiriitaisia: tiedotusrahaa ei käytetä yksittäisten organisaatioiden aseman edistämiseen, vaan tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta globaaleista kysymyksistä - minkä puolesta myös hallitus normaalisti innokkaasti puhuu.

"Tiedotustyö vie korkeintaan kolme prosenttia koko budjetista, ja sitä on pidettävä halpana hintana siitä, että veronmaksajat ymmärtävät miten ja miksi heidän rahojaan käytetään", Udshol sanoo.

MS käyttää julkista rahoitusta muun muassa kirjaston pyörittämiseen, julkaisutoimintaan sekä koulutus- ja oppimateriaalin tuotantoon.