Uutinen

Tanskan kehitysapu noussee 0,83 prosenttiin

Kehitysavun tarve ei vähene vaikka kansantaloudet pienenevät, muistuttaa Tanskan valtiovarainministeriö ja esittää avun osuuden kasvattamista 0,83 prosenttiin bruttokansantulosta.
Jari Nousiainen
25.8.2009

Tänä vuonna Tanskan kansantalous kutistuu arvioiden mukaan noin kolme prosenttia, mutta maan hallitus ei halua maksattaa talouskriisiä köyhillä. Esityksen mukaan kehitysyhteistyömäärärahojen osuus bruttokansantulosta nousisi 0,82 prosentista 0,83 prosenttiin.

Lisää rahaa Tanska ei kuitenkaan ole kehitysapubudjettiin laittamassa, vaan ainoastaan pitämässä summan entisellään. Tanskalainen keskustelu kehitysyhteistyömäärärahoista kuitenkin pyörii nimenomaan prosenttiosuuden ympärillä. Tanska on niitä harvoja maita, jotka ovat ylittäneet YK:n asettaman 0,7 prosentin tavoitteen.

Oppositio vaatii osuuden nostamista takaisin tasan yhteen prosenttiin – tasolle, jolla Tanskan kehitysyhteistyömäärärahat olivat ennen kuin nykyinen hallituskoalitio nousi valtaan vuonna 2001 ja leikkasi kehitysyhteistyövaroja.

Vaikutusvaltainen oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue puolestaan vaatii leikkauksia ja rahojen käyttämistä kotimaan asioihin. Hallituksen esityksen läpimeno on kuitenkin hyvin todennäköistä.

Lisää tietoa aiheesta