Uutinen

Tansaniassa taas kiperät vaalit: Sansibarilla voimakkain vastarinta

Tansaniassa järjestetään 30.10. maan historian kolmannet monipuoluevaalit. Sansibarin presidenttiehdokas on sanonut ihmisten olevan valmiita lähtemään kaduille Ukrainan "oranssin vallankumouksen" malliin, jos vaalit antavat aihetta vilppiepäilyille.
Anna Berghäll
26.10.2005

Kuva: vaalimainos (Kuvaaja: Anna Berghäll)
CCM:n presidenttiehdokkaan Jakaya Kikweten vaalimainokset hallitsevat katukuvaa Dar es Salaamissa.
Itsenäisen Tansanian ensimmäisen presidentin Julius Nyereren vaikutus on politiikassakin edelleen vahva. Jos maailmankirjat eivät mene täysin sekaisin, sunnuntaiset presidentin- ja parlamenttivaalit voittaa Nyereren aikoinaan perustama puolue CCM (Chama Cha Mapinduzi eli vallankumouspuolue), ja presidentiksi nousee Benjamin Mkapan jälkeen ulkoministeri Jakaya Kikwete.

Tansanian liittovaltio syntyi 41 vuotta sitten, kun Tanganjika ja Sansibarin saaret Unguja sekä Pemba yhdistettiin. Tuossa liitossa kytee vielä vuonna 2005 vaalien kiperin kiista eli kysymys Sansibarin asemasta.

Sansibarilla ei ole vältytty väkivallalta

Sansibarilla on itsehallinto, oma presidentti, hallitus ja parlamentti. Ulkopolitiikkaa ja puolustusta säädellään mantereelta. Miljoonalla sansibarilaisella on vahva oma identiteetti, ja saarelaisia harmittaa liittovaltioaikana tapahtunut Sansibarin statuksen aleneminen käytännössä maakunnaksi.

CCM onkin kohdannut voimakkaimman vastarinnan juuri Sansibarilla, jossa suurempaa itsenäisyyttä tavoittelevalla oppositiopuolueella CUF:lla (Civic United Front) on vahva asema. CCM on kuitenkin pönkittänyt omaa asemaansa kyseenalaisin keinoin.

"Sansibarilla ei kai koskaan ole ollut rehellisiä vaaleja", sanoo lähetystöneuvos Satu Santala Suomen Tansanian-suurlähetystössä Dar es Salaamissa. Viimeksi viisi vuotta sitten pidettyjen vaalien jälkeen ulkomaalaiset tarkkailijat yhtyivät CUF:n näkemykseen vaalien epärehellisyydestä, ja vaalit järjestettiinkin osittain uudelleen vuonna 2001.

Vuoden 2000 vaalit muistetaan väkivaltaisuuksista, eikä niiltä tälläkään kertaa ole vältytty. Lokakuun alussa poliisi avasi tulen kohti CUF:n kannattajia, jotka kieltäytyivät tottelemasta pysähtymiskäskyä lähestyessään poliisiasemaa Mahondassa 30 kilometriä Sansibarin kaupungista pohjoiseen. 30 ihmistä loukkaantui, heistä kahdeksan vakavasti.

Vaalivilppiä torjutaan tietokoneilla

Suomi on mukana projektissa, jolla on pyritty vähentämään vaalivilppiä. Käytössä on ensimmäistä kertaa esimerkiksi tietokonejärjestelmä, joka löytää samannimiset äänestäjät ja pystyy tekemään vertailuja heidän välillään.

"Monia parannuksia on saatu aikaan, mutta kun vaalitaistelu on näin verinen, rajat kerta kaikkiaan tulevat vastaan", Santala toteaa.

CUF:n presidenttiehdokas Ibrahim Lipumba on sanonut olevansa valmis tuomaan ihmiset kaduille kuten Ukrainassa tapahtui viime talvena, jos vaaleissa on havaittavissa epärehellisyyksiä. Ukrainan nykyisen presidentin Viktor Justshenkon kannattajathan kieltäytyivät hyväksymästä Viktor Janukovitshin voittoa ja saivat Ukrainan korkeimman oikeuden puolelleen. Ongelmattoman toisen kierroksen uusinnan voitti Justshenko.

Toisaalta Lipumba on luvannut hyväksyä rehellisten vaalien tuloksen, on se sitten mikä tahansa.

"Nämä vaalit ovat virstanpylväs Tansanian demokratiakehityksessä. Pian näemme, miten pitkälle on tultu moniarvoisuudessa ja sen hyväksymisessä, että demokratiassa poliittista valtaa ei välttämättä saakaan", Santala sanoo. Hän epäilee, että vaikka vaalit olisivat rehellisetkin, sen todentaminen CUF:lle saattaa olla vaikeaa.

CCM:llä ylivoimainen vaalibudjetti

Kuva: presidenttiehdokkaan kuva kitenge-huivissa (Kuvaaja: Anna Berghäll)
Puoluekantansa voi ilmaista myös pukeutumalla ehdokkaan väreihin.
CCM:ää on kiitelty puolueen sisäisestä demokratiakehityksestä, vaikkei poliittinen moniarvoisuus ollutkaan kunniassaan ehdokasasettelussa. Kikweten tie ehdokkaaksi tehtiin hyvin tasaiseksi.

Tansanian poliittisesta menneisyydestä johtuen CCM:n puoluekoneisto ja vaalibudjetti ovat ylivoimaiset 17 muuhun puolueeseen verrattuna. Muita kuin CCM:n ehdokkaiden mainoksia saa mantereen puolella bongailla suurennuslasilla.

Demokratian nuoruutta kuvastavat myös esimerkiksi CCM:n poliitikkojen kehotukset äänestäjille liittyä suoraan voittajiin ja sellaiset sattumukset, että opposition ehdokkaan kampanjamatka maalle tyssää helikopterin polttoaineen äkilliseen "loppumiseen".

***

KORJAUS: 28.10. saadun tiedon mukaan vaalit siirretään pidettäviksi 18.12. Ks. Reutersin uutinen aiheesta.

Lisää tietoa aiheesta