Uutinen

Tansanian vaalit: Valtapuolueelle ylivoimainen voitto

Tansaniassa käydyissä kolmansissa monipuoluevaaliessa valtaa pitävä CCM kahmi ylivoimaisen enemmistön äänistä.
Kenny Manara
22.12.2005

DAR ES SALAAM -- Tansaniassa 18. joulukuuta pidetyissä vaaleissa maan johtava puolue CCM (Chama Cha Mapinduzi eli vallankumouspuolue) sai presidenttiäänestyksessä yli 80 prosenttia äänistä ja parlamenttipaikoista yli 88 prosenttia.

Tansanian kansallisen vaalikomission (NEC) puheenjohtajan Justice Lewis Makamen mukaan CCM:n presidenttiehdokas, ulkoministeri Jakaya Kikwete kahmi yli yhdeksän miljoonaa ääntä päihittäen yhdeksän kilpailijaansa. Lähimmäs Kikweteä pääsi 1,3 miljoonalla äänellä oppositiopuolue CUF:n (Civic United Front) ehdokas professori Ibrahim Lipumba.

Oppositiopuolueista parlamenttipaikkoja saivat CUF (5 paikkaa), CHADEMA (5), TLP (1) ja ja UDP (1). 13 oppositiopuoluetta jäi ilman paikkoja.

Myös alue- ja kunnallishallinnossa CCM:llä on yli 80 prosentin kannatus.

Yksipuoluejärjestelmän perintö

Nyt käydyt vaalit olivat kolmannet monipuoluevaalit sitten vuoden 1992 poliittisen uudistuksen. Tulokset kuitenkin osoittavat, että demokratiassa ei ole päästy tavoitteisiin: ensimmäisissä monipuoluevaaleissa vuonna 1995 vallassa oleva puolue sai 80 prosenttia parlamenttipaikoista, ja viime vaalikaudella osuus oli yli 90 prosenttia.

Tulokset saattavat yllättää, mutta kannattaa muistaa, että Tansaniassa siirtymävaihe demokratiaan on ollut omintakeinen. Arvostetun ruotsalaisen valtio-opin professorin Göran Hydenin mukaan Tansania oli onnistunut muita Afrikan maita menestyksellisemmin institutionalisoimaan yksipuoluejärjestelmään nojaavan sosialistisen talousjärjestelmän. Siksi myös valtion monopolin purkaminen talouden ja politiikan piirissä on ollut erityisen vaikeaa.

Oppositiota kohdannut poliittinen "tsunami" saattaa olla pitkälti seurausta siitä, että CCM:n vastapelureina on pääosin poliittisesti kokemattomia ääntenkalastelijoita (patronage-seekers), kuten Iowan yliopiston valtio-opin professori Joel Barkan kuvailee.

Esimerkiksi vaalien alla monet oppositiojohtajat valittivat, että vaalisäännöt olivat puutteellisia ja suosivat valtaa pitäviä. Kritiikistä huolimatta valtaosa johtajista oli täysillä mukana vaaleissa.

Ei siis ihme, että monet keskeiset oppositiovaikuttajat ovat loikanneet CCM:n riveihin, ja useimmat heistä on palkittu siitä hyvästä.

Demokratia vaatii vahvaa kansalaisyhteiskuntaa

1970-luvulta lähtien Tansanian poliittista elämää tarkkaillut Hayden väittää, ettei maan poliittisella johdolla ole kiirettä vakiinnuttaa demokratiaa. Hallitseva eliitti johtaa mieluummin siirtymävaihetta varovaisesti, tasapainoillen poliittisen vapauttamisen ja sen seurausten välillä.

Tästä syytä keskeinen ongelma Tansanian demokratian kannalta on pysähtyneessa tilassa oleva kansalaisyhteiskunta. Jos maan kansalaisyhteiskunta olisi eloisampi, olisi siirtymävaihetta ohjailtu alhaalta ylöspäin, mikä on tehokas lähestymistapa demokratiaa vakautettaessa.

Vahvan kansalaisyhteiskunnan merkitystä toimivalle demokratialle tarkasteltiin jo ennen monipuoluejärjestelmän siirtymistä vuonna 1992. Keskustelussa nousi esiin kaksi kilpailevaa näkemystä. Ensinnä väitettiin, että demokratia ja demokratisointi saavutettaisiin ainoastaan monipuoluejärjestelmään siirtymällä ja järjestämällä normaaleja vaaleja. Toinen näkemys oli puolestaan se, että olipa puolueita tai ei, demokratiasta ei tulisi todellisuutta ilman vireää kansalaisyhteiskuntaa.

Lisää tietoa aiheesta