Uutinen

Tansanian vaalien lykkäyspäätös aiheutti kiistelyä

Tansanian presidentin- ja parlamenttivaalit lykättiin joulukuuhun yhden varapresidenttiehdokkaan kuoltua. Alkuperäisenä vaalipäivänä 30.10. äänestettiin ainoastaan Sansibarin itsehallintoalueella.
Kenny Manara
31.10.2005

DAR ES SALAAM -- Tansanian kansallinen vaalikomissio (NEC) ilmoitti 28. lokakuuta - kaksi päivää ennen alkuperäistä äänestyspäivää - että presidentin- ja parlamenttivaalit siirretään pidettäväksi 18. joulukuuta. Syynä lykkäykseen oli Chadema-puolueen varapresidenttiehdokas Jumbe Rajab Jumben menehtyminen sydänkohtaukseen.

NECin puheenjohtaja Justice Lewis Makamen mukaan lykkäys tarkoittaa, että muiden presidenttiehdokkaiden on keskeytettävä kampanjointinsa, jotta Chademalle jää aikaa valita uusi varapresidenttiehdokas presidenttikandidaatti Freeman Mbowen rinnalle. Chademalla on aikaa uuden ehdokkaan löytämiseen 19. marraskuuta asti.

"Parlamenttivaalikampanja voi sen sijaan jatkua koko ajan", Makame totesi.

Makame ei osannut vielä sanoa, paljonko vaalien lykkäys tulee maksamaan hallitukselle. Uusi ajankohta edellyttää ainakin uusien äänestyslipukkeiden painamista ja jakamista äänestysasemille sekä kertauskoulutusta virkailijoille.

Lykkäyspäätös ei koskenut Sansibarin itsehallintoaluetta, jossa vaalit pidettiin alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Erimielisyyttä lykkäyspäätöksen laillisuudesta

Professori Horoub Othman Dar es Salaamin yliopistosta kiitteli NECin päätöstä vaalilain mukaiseksi. "Olisin ollut ihmeissäni, jos NEC olisi päättänyt toisin."

Sen sijaan tunnettu lakimies Colman Mark Ngalo on todennut kannanotossaan, että lykkäyspäätös rikkoo niin Tansanian perustus- kuin vaalilakiakin.

Ngalo totesi, että vaikka varapresidenttiehdokkaan kuoleman takia vaalikomission on siirrettävä vaalipäivää vähintään kolmen viikkoa eteenpäin, ei ole vaalilain mukaista, että koko vaaleja lykättäisiin lähes kaksi kuukautta.

"Vaalikomission olisikin kansakunnan edun nimissä harkittava ehdotustaan niin, että vaalit pidettäisiin 20. marraskuuta", Ngalo toteaa.

Myös jotkut maan oppositiojohtajista ovat sitä mieltä, että joulukuun 18. päivään on liian pitkä aika, ja he vetoavat NECia aikaistamaan vaalipäivää. Johtajat ovat tiedustelleet NECiltä, olisiko presidentti Benjamin Mkapan mahdollista puuttua asioihin ja kutsua pikaisesti koolle parlamentin istunto kommentoimaan Jumben kuolemasta aiheutunutta kiistaa.

Lisää tietoa aiheesta