Uutinen

Tansania: Tulipalo taidekoulussa

Elina Liiri
20.4.2002

Kuva: Elina Liiri
Taidekoulusta jäi jäljelle vain runko. Kuva: Elina Liiri

Monet suomalaiset taiteilijat ja tansanialaisen kulttuurin ystävät tuntevat hyvin Bagamoyon taidekoulun, Chuo Cha Sanaan, joka on ollut pohjoismaiden yhteinen kehitysyhteistyökohde.

Taidekoulun suuri teatteri- ja konserttisali paloi tammikuun 31. päivänä. Tuhoisa tapahtumasarja kesti noin 15 minuuttia. Viiden aikaan aamuyöllä lähistöllä ollut hölkkääjä huomasi, että sisältä päähallista nousee savua. Hän hälytti paikalle vartijan, joka yritti tuloksetta herättää nukkumassa ollutta rehtoria ja oppilaita. Siihen mennessä tuli oli jo saavuttanut kuivat kattorakenteet, ja liekit valtasivat katon nopeasti.

Ympärillä olevat rakennukset kärsivät myös vahinkoja, esimerkiksi vessojen katto paloi ja pukuhuoneet ja varastotilat tuhoutuivat. Varastossa oli noin 70 000 euron edestä soittimia, jotka olivat vastikään saapuneet Japanista. Vakuutusta ei ollut, joten vahingot nousivat suuriksi.

Tulen alkusyistä ei ole varmaa tietoa. Arvelut vaihtelevat viallisista sähkölaitteista varomattomaan roskien polttamiseen. Tulipalo oli onnettomuus koko kaupungille. Uudelleenrakennussuunnitelmia on jo tehty ja rahoitusta etsiskelty, mutta aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon.

Tansanian hallitus on kääntynyt pohjoismaiden lähetystöjen puoleen noin 700 000 euron suuruisen jälleenrakennushankkeen rahoittamiseksi. Ruotsi ja Norja ovat ilmeisesti halukkaat ottamaan päävastuun.

Maailman musiikin keskus tukee hanketta julkaisemalla kaksisosaisen CD:n, jolla esiintyy taidekoulun opettajia ja muita tansanialaisia eturivin muusikoita.

Oppilaitoksen opettajiin kuuluvat muun muassa taiteen tohtorin tutkintoa Sibelius-Akatemiassa suorittava Arnold Chiwalala sekä Sibelius-Akatemian kunniatohtori Hukwe Zawose.