Armeija valvoi turvallisuutta Arushan kaduilla vaalien aikaan - onneksi turhaan, sillä levottomuuksia ei ollut.
Kuva:
Mateo Mier y Teran
Uutistausta

Tansania kävi uurnilla – oppositiolle aiempaa isompi jalansija

Tansaniassa pidettiin kolmoisvaalit sunnuntaina 31. lokakuuta: kansa valitsi sekä presidentin, kansanedustajat että paikallishallinnon. Vaikka valtapuolue CCM piti puolensa, haastaja Chadema haukkasi CCM:ltä noin 20 eduskuntapaikkaa ja voitti suosiota suurkaupungeissa. Tuloksissa on muutoksen ja toivon makua.
Linda Lönnqvist
8.11.2010

Tansanian presidentiksi valittiin toiselle kaudelle istuva presidentti Jakaya Kikwete. 31. lokakuuta järjestetyt yleisvaalit (samanaikaiset presidentin, parlamentin ja paikallishallinnon vaalit) sujuivat rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Tansanialaisessa mediassa pahoitellaan vaalien alhaista raportointia kansainvälisessä mediassa, mutta maassa ymmärretään kyllä sanonta "turvallisesti laskeutuneesta lentokoneesta ei ole uutiseksi".

Valtapuolue CCM pysyy vankasti vallassa voitettuaan 186 paikkaa yhteensä 323-paikkaisessa parlamentissa. Monesta puolueesta koostuva oppositio voitti 53 paikkaa: Chadema voitti 24. vaalipiirissä, CUF 22:ssa., NCCR-Mageuzi neljässä, Tanzania Labour Party kahdessa ja UDP yhdessä piirissä.

Edellisessä eduskunnassa CCM:llä oli 203 paikkaa, CUF:lla 19 ja Chademalla vain viisi, eli Chadema on suorastaan harpponut eteenpäin CCM:n kustannuksella. Lisäksi eduskuntaan varataan sen verran naisten kiintiöpaikkoja, että naisia kokonaisuudessan tulisi olla vähintään 30 prosenttia - viime eduskunnassa naisten kiintiöpaikkoja oli 75, eri puolueista. Presidentti myös valitsee suoraan kymmenen kansanedustajaa.

Arushan kaupungissa tunnelma oli lähinnä ekstaattinen kansan kuultua, että Chademan ehdokas Godbless Lema oli päihittänyt CCM:n ympäristöministerin Batilda Burianin. Juhlatunnelma jatkui tuntikaupalla maanantaina nuorten ja lasten kerääntyessä kaduille liehuttamaan Chadema-lippuja, tanssimaan ja huutamaan Chadema-sloganeja.

Vapautuspuolue vielä vallassa

Tansaniaa on hallinnut perinteisesti vallankumouspuolue Chama Cha Mapinduzi CCM, jota johti pitkään maan ensimmäinen presidentti, osin epäonnistuneista sosialistisista kokeiluistaan huolimatta suosittu Julius 'Mwalimu' (opettaja) Nyerere.

Nykyään CCM koetaan joissakin piireissä korruptoituneeksi ja kyyniseksi puolueeksi, jonka ainoa agenda on pysyä vallassa. Maaseudulla CCM kuitenkin nauttii suuresta suosiosta – osittain siksi, ettei oppositiopuolueilla riitä resursseja nostaa näkyvyyttään syrjäseuduilla, mutta CCM:n puoluetoimistoja on joka kyläpahasessa. CCM oli ilmeisesti niin varma voitostaan, että sillä oli jopa varaa kieltää ehdokkaitaan osallistumasta TV-väittelyihin vaalien alla, luultavasti säästyäkseen kiusallisuuksilta yhden CCM-ehdokkaan raivostuttua kilpailijalleen suorassa lähetyksessä.

Istuva presidentti Jakaya Kikwete voitti presidentinvaalin saamalla 61 prosenttia äänistä, joka on selvästi pienempi marginaali kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2005, jolloin hän sai yli 80 prosentin äänisaaliin. Päävastaehdokas, Chadema-puolueen Willibrod Slaa, sai 28 prosenttia äänistä. Slaa syytti Kikweteä vaalivilpistä, eikä suostunut paikalle Kikweten virkaanastujaisseremoniaan.

Kikweten kampanjajulisteet ovat hallinneet tansanialaista katukuvaa usean kuukauden ajan, ja monissa presidenttiä esittävien mainostaulujen pinta-aloissa on enemmän neliöitä kuin keskivertoasunnossa. Kikwete itse on välttynyt poliittisilta skandaaleilta edellisellä kaudellaan, mutta häntä kritisoidaan veljeilystä pahamaineisten ja korruptoituneiden poliitikkojen kanssa.

CCM on panostanut maanviljelyyn niin kampanjassaan kuin hallinto-ohjelmassaankin: Tansaniaan kaavaillaan parhaillaan maanviljelyä tehostavaa "vihreää vallankumousta". Chademan presidenttiehdokas, entinen pappi ja CCM:stä aikoinaan loikannut Willibrod Slaa puolestaan lupasi voittaessaan alentaa presidentin ja kansanedustajien palkkoja, ja kaavaili sekä ilmaista koulunkäyntiä että alempia veroja.

Sansibarilla omat johtajansa

Itsehallintoalue Sansibarilla on oma presidenttinsä ja parlamenttinsa. Maan valtapuolueen CCM:n Dr Ali Mohammed Shein voitti Sansibarin presidentinvaalin. Edellisinä vaalivuosina Sansibarilla on esiintynyt levottomuuksia ja väkivaltaa vaalien aikana, kun suosittu oppositiopuolue CUF on hävinnyt epäselvissä olosuhteissa.

Tämän vuoden heinäkuussa Sansibarin perustuslakia kuitenkin muokattiin niin että vaalit hävinneellekin puolueelle taataan varapresidentin rooli. Uudistus on vähentänyt jännitteitä silmin nähden: eri puolueita kannattavat sansibarilaiset juhlivat vaalituloksia yhdessä.

Vaikka Tansanian opposition kansanedustajat vasta harjoittelevat vallan käyttöä ja hallintokaudessa on monta mutkaa edessä, vuosina 2010-2015 valtapuolue CCM saa näillä näkymin maistaa haastettavaksi ja tarkkailluksi tulemista entistä enemmän.