Uutinen

Tampereen Mahdollisuuksien torilla viihdyttiin ja vaikutettiin

Tampereella järjestetyllä Mahdollisuuksien torilla oli tarjolla paljon painavaa asiaa ja monipuolista meininkiä. Paikallisten globbarien Tiedä mitä tankkaat -tempauksella herätettiin huomiota biopolttoaineiden köyhyysvaikutuksista.
Jenni Sipilä
20.5.2008
JENNI SIPILÄ080517_jsipila_mttre.jpg

 

Tampereen Väinö Linnan aukio täyttyi maailmanparannuksesta kiinnostuneista ihmisistä huhtikuun 17. päivä.

Ympäri Suomea järjestettävien Mahdollisuuksien torien vuoden teema on kauppa. Tampereella, Väinö Linnan aukiolla 17. huhtikuuta esittäytyneet kansalaisjärjestöt Marttaliitosta Maan ystäviin tarjosivat konkreettisia esimerkkejä sitä, miten jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa globaalin kaupan rakenteisiin.

Vuosittain noin 20 paikkakunnalla järjestettävien Mahdollisuuksien torien tavoite on herättää suomalaisten kiinnostus maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen. Kepan tukemien tapahtumien järjestämisestä vastaavat paikalliset järjestöt.

 

Nälkä kasvaa tankatessa

Globbarien Tiedä mitä tankkaat -tempauksessa havainnollistettiin, miten ihmisten ravinnoksi kelpaavien viljelykasvien, kuten maissin, soijan ja palmuöljyn käyttäminen biopolttoaineena nostaa ruuan hintaa ja lisää maailman nälkää.

Bensapumppupukuun pukeutunut globbariguru ja Kepan harjoittelija Satu Nieminen peluutti torikävijöillä kampanjan kotisivuilta löytyvää Bio Game -peliä, jossa Bio-Petenä tunnettu antisankari ampuu bensapumpulla tuusannuuskaksi ensin sademetsät, sitten viljakuhilaat ja lopulta koko maapallon.

"Suorastaan vastenmielistä, ei ole kivaa kaataa puita ja räjäyttää maapalloa", kauhisteli Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius. Globbari-verkostoon kuuluva Stranius piti peliä toimivana juuri sen inhottavuuden takia: "Kiinnitti hyvin huomion biopolttoaineisiin liittyviin ongelmiin."

"Ruoka on ihmisten, ei koneiden polttoaine!"

Pallon posauttelun lisäksi torikävijöiden oli mahdollista välittää päättäjille biopolttoaineisiin liittyviä viestejä globbarien kotisivuilta löytyvän vuorovaikutteisen ilmoitustaulun kautta. Mieltään sai purkaa myös perinteisin keinoin kynällä paperilapuille, joilta viestit siirretään kaikkien nähtäville globbarien sähköiselle ilmoitustaululle.

"Ruoka on ihmisten, ei koneiden polttoaine!", oli Sini Savolaisen sanoma kansanedustajille. Antti Rannisto puolestaan vaati, että "biopolttoaineiden todellinen ympäristöystävällisyys on varmistettava".

Kepan Niemisen mukaan viestejä kertyi kaiken kaikkiaan lähes seitsemänkymmentä. Lisäksi moni Bio Game -pelin pelaaja päätti vierailla ilmoitustaululla omalta kotikoneeltaan mietittyään asiaa ensin rauhassa.

Päättäjät pääsevät vastailemaan heille jätettyihin viesteihin kesäkuun alusta alkaen samaisella sähköisellä ilmoitustaululla.

Rytmejä sonista sambaan

Tiedä mitä tankkaat -tempauksen lisäksi kauppateemaa lähestyttiin muun muassa reilun muodin ja antimainosten näkökulmista. Asiapitoisen palan painikkeeksi Tampereella oli tarjolla myös monikulttuurisia tanssi-, musiikki- ja teatteriesityksiä.

Tapahtuman ulkomainen päävieras, sambialainen yhteisöteatteriryhmä Kamoto Community Arts otti yleisön räväkällä rummutuksellaan. Myös kotimaisen Kuukuminan kuubalais-brasilialaiset rytmit sonista sambaan kieputtivat torilaisia.

Pikantin päätöksen tapahtumarikkaalle päivälle tarjosi menevää rytmipoppia esittänyt musiikki- ja tanssiryhmä Rumba Tre.

 

Lisää tietoa aiheesta