Uutinen

Talouskasvu hidastuu Latinalaisessa Amerikassa

Yhdysvaltain luottokriisi alkaa jo näkyä Latinalaisessa Amerikassa, joka on tähän saakka selvinnyt rahoitusmarkkinoiden huojunnasta poikkeuksellisen hyvin.
Eeva Eronen
15.4.2008

Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskasvu hidastuu tänä ja ensi vuonna, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Alue on tähän saakka pysynyt melkoisen immuunina Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta alkunsa saaneelle rahoituskriisille, mutta nyt ulkoiset paineet alkavat näkyä talouskasvussa, arvoidaan IMF:n tuoreessa alueellisessa talouskatsauksessa.

Talouskasvun uskotaan hidastuvan tänä vuonna 4,4 prosenttiin ja 3,6 prosenttiin vuotta myöhemmin. Viime vuonna kasvua kertyi 5,6 prosenttia.

Hidastuminen johtuu ulkoisen kysynnän heikkenemisestä ja rahoitusmarkkinoiden kiristymisestä. IMF:n mukaan alueen taloutta uhkaavat muutkin epävarmuustekijät. Esimerkiksi hyödykkeiden hintojen mahdollinen kääntyminen laskuun olisi kova kolaus alueen vientivetoisille maille. Myös tuiki tärkeät yksityisten rahalähetykset alueelle ovat olleet kutistumaan päin.

Kaiken kaikkiaan alue on kuitenkin selvinnyt nyt vellovasta talouskriisistä paljon aiempia kriisejä kuivemmin jaloin. Vuotta 2007 edeltävä neljän vuoden jakso oli alueen parasta aikaa taloudellisesti mitattuna sitten 1970-luvun.

Lisää tietoa aiheesta