Uutinen

Talousihmeitä pienin konstein

Suomalaisten ja mosambikilaisten järjestöjen välillä on vuosien varrella kehittynyt toimintatapoja jotka helpottavat yhteistyötä talousasioissa. Koulutus, suora yhteydenpito ja ulkoiset tilintarkastukset parantavat taloudenhoitoa.
Lotta Valtonen
2.12.2003

Paikallinen koordinaattori, joka taitaa kirjanpitoa, helpottaa hommia. Kepan yhteystoimitsija Tarja Valtonen kertoo hankkeesta, jossa jo alussa päätettiin, että mukana olevat neljä mosambikilaisjärjestöä yhdessä valitsevat suoraan Suomeen yhteydessä olevan kansallisen koordinaattorin. "Vaatimuksena oli, että hän osaa talousasiat ja pystyy kommunikoimaan englanniksi sähköpostilla", Valtonen listaa ja toteaa että osapuolet ovat olleet ilmeisen tyytyväisiä järjestelmään.

Pienemmässä vammaisjärjestössä taloushallintoa hoitaa järjestön jäsen vapaa-ajallaan. "Yhteistyöhankkeen budjetista kustannettiin vapaaehtoiselle taloudenpidon kursseja ja näin koordinaattorin työtaakkaa on vähennetty, vastuunjako ja läpinäkyvyys on kohentunut ja taloushallinto sujuu hyvin", Valtonen toteaa.

Koulutus kannattaaSekä suomalaiset että mosambikilaiset ovat huomanneet, että koulutus kannattaa. Kepan järjestämillä taloushallintokursseilla on ollut yhä enemmän osanottajia.