Uutinen

Talouselämän vaikuttajat vetoavat kehitysavun nostamiseksi

Talouselämän vaikuttajat vetoavat tuleviin hallitusneuvottelijoihin, jotta Suomen kehitysyhteistyömäärärahat saataisiin tällä vaalikaudella kansainvälisesti sovitulle tasolle eli 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Sanna Jäppinen
30.3.2007

Tuleville hallitusneuvottelijoille luovutetaan huhtikuun aikana vetoomus kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vetoomuksen on allekirjoittanut yli 60 talouselämän vaikuttajaa, ja se julkaistiin 30. maaliskuuta ilmoituksena Kauppalehdessä ja Taloussanomissa.

"Tässä yhteydessä ajatellaan talouselämää laajana käsitteenä. Mukana on myös yhteiskunnallisia vaikuttajia", kertoo HRM Partnersin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, yksi vetoomuksen ideoijista.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Kemiran toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti, Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, Nordean varatoimitusjohtaja Eira Palin-Lehtinen, presidentti Martti Ahtisaari ja metropoliitta Ambrosius.

Ajatus vetoomuksesta syntyi Kirkon ulkomaanavun järjestämällä Liberian-matkalla, johon osallistui joukko talouselämän vaikuttajia.

"Halusimme tehdä jotakin konkreettista", Vepsäläinen toteaa.

Hänen mukaansa kysytyistä mukaan lähti noin puolet, ja myös valtaosa syystä tai toisesta allekirjoittamisesta kieltäytyneistä suhtautui positiivisesti kehitysavun nostamiseen. "Erityisen kiehtovaa oli se, että moni ihmisistä, joita lähestyimme, alkoi itsekin kysellä omia tuttaviaan mukaan."

Kehitysyhteistyö on myös Suomen talouselämän etu

Vetoomuksessa todetaan, että kehitysavulla luodaan vakautta ja autetaan markkinoiden syntymistä - ja näin kehitysmaiden ihmisille syntyy mahdollisuuksia vähentää köyhyyttään työllistymisen ja yrittäjyyden avulla. Allekirjoittajat muistuttavat, että kehitysmaiden kasvavat markkinat ovat tärkeitä myös suomalaisyrityksille ja Suomen talouselämälle.

Köyhyys, epidemiat, konfliktit ja kansainvälisen talouden epätasapaino ovat riski maailmantalouden kehitykselle. Vetoomuksessa todetaan, että laadukkaalla kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa näihin riskeihin pitkäjänteisesti.

Suomen kehitysavun määrä on tällä hetkellä vain 0,39 prosenttia bruttokansantuotteesta.

"Suomen kansainvälisen maineen ja vaikuttavuuden sekä talouselämän menestyksen kannalta on tärkeää, että tällä kertaa pidämme kiinni tavoitteesta ja saamme kehitysavun nostettua 0,7 %:iin tämän vaalikauden aikana eli vuoteen 2011 mennessä", allekirjoittajat vaativat.

Suunnitelmissa naisten pankki

Vetoomus on Anni Vepsäläisen mukaan vasta ensimmäinen askel: lisää konkreettista toimintaa on luvassa. Suunnitteilla on muun muassa kehitysmaissa toimivan, erityisesti naisille suunnatun pankin perustaminen. Pankki myöntäisi muun muassa pienlainoja ja edistäisi naisten yrittäjyyttä.

"Esittelimme ideaa eilen Talouselämän päättäjänaiset -tilaisuudessa, ja vastaanottoa oli tosi innostunutta", Vepsäläinen kertoo. "Vaikuttaa siltä, että aika alkaa olla kypsä näille asioille. Vastuunsa tuntevat ihmiset ja edelläkävijät haluavat olla mukana."

Lisää tietoa aiheesta