Uutinen

Taksvärkkipäivä lähestyy - Burkina Faso tarvitsee vettä

29.8.2001

Puhdas juomavesi on asia, jota suomalaiset ovat tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä. Puhdasta vettä paitsi juodaan, sillä myös pestään pyykkiä, tiskataan astioita ja vedetään vessaa. Käytämme vettä huomaamattamme päivän aikana jatkuvasti. Veden - erityisesti puhtaan veden - puute on kuitenkin ongelma, joka pahenee jatkuvasti koko maailmassa.

Elokuussa alkanut perinteinen taksvärkkikeräys suuntaa koululaisten katseet tänä vuonna Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Burkina Fasoon, jonka jokapäiväistä elämää varjostaa kuivuus. Burkina Fasossa on kaksi vuodenaikaa: kuiva kausi kestää yhdeksän kuukautta, eikä lyhyellä sadekaudellakaan aina sada. Jos sataa, rankkasateet huuhtovat mennessään kasvit ja hedelmällisen mullan, köyhdyttäen maaperää entisestään.

Kun suomalainen käyttää päivän aikana vettä noin 160 litraa, joutuu burkinafasolainen selviytymään 15 litralla vettä, joka kannetaan usein kilometrien päästä. Kuivuus ei aiheuta pelkästään janoa: "Veden puute tarkoittaa myös ruuan puutetta ja likaisen juomaveden levittämiä tauteja", Mathieu Ouedraogo toteaa.

Hän työskentelee burkinafasolaisessa Groupe Teed Beogo -järjestössä, joka rakentaa kouluja sekä auttaa kyliä vesihuollon parantamisessa ja käymälöiden rakentamisessa. Groupe Teed Beogo ja CAIV ovat Taksvärkin burkinafasolaiset kumppanit, joiden avulla myös suomalaiset koululaiset pääsevät taistelemaan maailman kuivumista vastaan.

Taksvärkin keräysvaroilla rakennetaan kaivoja ja kouluja sekä perustetaan puutarhoja. Jokavuotiseen tapaan Taksvärkin keräysvarat suunnataan erityisesti lasten elintason parantamiseen.

Taksvärkin kampanjan avajaisia vietetään torstaina 13.9. Helsingissä, elokuvateatteri Bio Rexissä kello 16 burkinafasolaisen elokuvan merkeissä.

Mathieu Ouedraogo Groupe Teed Beogosta sekä Serge Yago CAIV-järjestöstä vierailevat Suomessa Taksvärkin vieraina 6.9.-15.9. Maanantain 10.9. he viettävät Turussa ja keskiviikon 12.9. Karjaalla. Muina päivinä heidät tavoittaa pääkaupunkiseudulta.


Lisätietoja, haastatteluaikoja sekä valokuvia Burkina Fasosta:

Vt. Toiminnanjohtaja Rilli Lappalainen
(09) 4342 5012
(050) 561 3456

Kampanjasihteeri Terhi Uronen
(09) 4342 5011
(050) 528 2506