Uutinen

Taksvärkkikeräys käynnissä

14.10.2001

Elokuussa alkanut perinteinen taksvärkkikeräys suuntaa koululaisten katseet tällä kertaa Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Burkina Fasoon. 11 miljoonan asukkaan maa on kullan, puuvillan ja maapähkinöiden viennistä huolimatta yksi maailman köyhimpiä maita.

Burkina Fason jokapäiväistä elämää varjostaa kuivuus. Maassa on kaksi vuodenaikaa: kuiva kausi kestää yhdeksän kuukautta, eikä sadekaudellakaan aina sada. Jos sataa, rankkasateet köyhdyttävät maaperää entisestään huuhtomalla mennessään kasvit ja hedelmällisen mullan.

Kun suomalainen käyttää päivän aikana vettä noin 160 litraa, joutuu burkinafasolainen selviytymään 15 litralla, joka kannetaan usein kilometrien päästä. Kuivuus ei aiheuta pelkästään janoa: "Veden puute tarkoittaa myös ruuan puutetta ja likaisen juomaveden levittämiä tauteja", toteaa paikallisessa kansalaisjärjestössä työskentelevä Mathieu Ouedraogo. Ouedraogon järjestö Groupe Teed Beogo rakentaa kouluja sekä auttaa kyliä vesihuollon parantamisessa ja käymälöiden rakentamisessa.

Groupe Teed Beogo sekä maan eteläosissa toimiva CAIV ovat Taksvärkin burkinafasolaiset kumppanit, joiden kautta myös suomalaiset koululaiset pääsevät taistelemaan maailman kuivumista vastaan.

Taksvärkin puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen kertoo, että koulut ovat lähteneen tänä vuonna mukaan paremmin kuin vuosiin: "Jo nyt mukana on yli 250 koulua, mikä on yli 50 enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Määrä kasvaa vielä tästäkin, sillä monet koulut järjestävät keräyksensä vasta keväällä."

Taksvärkin keräysvaroilla rakennetaan kaivoja ja kouluja sekä perustetaan puutarhoja. Jokavuotiseen tapaan Taksvärkin keräysvarat suunnataan erityisesti lasten elintason parantamiseen.


Lisätietoja Taksvärkin Burkina Faso -hankkeesta pdf-muodossa:www.taksvarkki.fi/arkisto/esite2001.pdf