Uutinen

Taksikuskeista aids-valistajia Ruandassa

Ruanda otti mallia Ugandasta, jossa hiv-positiivisten osuus väestöstä on saatu laskemaan.
28.3.2004

IPS -- Ryhmä ruandalaisia taksinkuljettajia teki maaliskuussa opintomatkan naapurimaahan Ugandaan kuullakseen sikäläisten ammattitoveriensa kokemuksia taistelusta aidsia vastaan. Uganda kuuluu niihin harvoihin Afrikan maihin, jossa HI-viruksen leviäminen on saatu aisoihin.

Vierailua isännöinyt Ugandan kuljetusalan järjestö (UTODA) vei ruandalaiset paikalliseen aids-tukijärjestöön (TASO) tapaamaan siinä toimivia hiv-positiivisia henkilöitä.

"Saimme tietää, että aids ei ole enää tabu tässä maassa. Ihmiset voivat puhua sairaudestaan avoimesti. Ruandassa asia yhä salataan", ruandalaisten ryhmää vetänyt kuljetustyöläisten yhdistyksen (Atraco) sihteeri Sylvain Nsabimana kertoo.

Ugandassa arvioitiin 1980-luvulla, että hivin kantajia oli jopa 30 prosenttia väestöstä, mutta nyt osuus on painettu kuuteen prosenttiin. Maan presidentti Yoweri Museveni on vastaanottanut kolme kansainvälistä kunnianosoitusta taistelusta aidsia vastaan.

Ruandassa kuljetusväen ATRACO-järjestö perustettiin vuonna 2000, ja se on alusta asti toiminut aidsia vastaan muun muassa jakamalla kondomeja ja esittämällä valistusvideoita. ATRACOlla on toimistoja taksiasemilla ympäri Ruandaa, ja ne toivottavat kaikki kävijät tervetulleiksi. Järjestön jäseninä on taksinkuljettajia, taksirenkejä ja näiden perheenjäseniä, yhteensä noin 7 000 henkeä.

"Kuljettajat päättivät ryhtyä tähän toimintaan, koska he ovat työnsä vuoksi alati liikkeellä. Joskus työkeikat kestävät useita päiviä. Kuskit ovat usein nuoria, jopa teini-ikäisiä, ja kuuluvat siksi aidsin riskiryhmään", Nsabimana selittää.

Hänen mukaansa jatkuva liikkeellä olo tekee ajureista myös oivia valistajia. ATRACO kehottaa heitä pitämään aina kondomeja autossaan ja jakamaan niitä asiakkailleen syrjimättä nuoria tai vanhoja.

YK:n aids-järjestö UNAIDS arvioi, että ruandalaisista 11-13 prosenttia kantaa hiviä. Tartunnan saaneita on noin puoli miljoonaa, josta karkeasti puolet naisia ja noin 13 prosenttia alle 15-vuotiaita.

Ruanda yrittää yhä toipua vuoden 1994 kansanmurhasta, jossa surmattiin pahimpien arvioiden mukaan miljoona ihmistä. Nyt aidsista on tullut yksi tärkeimmistä ruandalaisten henkeä uhkaavista tekijöistä. Tuore raportti Ruandan aids-tilanteesta muistuttaa, että peräti joka kolmannen ruandalaistalouden päänä on nainen. Epidemia pahentaa naisten ahdinkoa, sillä he ovat niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin seksuaalisestikin erityisen haavoittuvia.

Raportissa ennakoidaan, että aids tappaa lähivuosina runsaasti ruandalaisia. Väestön odotettavissa oleva elinikä laskee 32 vuoteen vuonna 2010, kun se vuonna 1998 oli 41 vuotta.

Tehtyjen selvitysten mukaan ruandalaiset ovat kyllä perillä aidsin aiheuttamasta vaarasta, mutta kondomin käyttö on silti vähäistä. Esimerkiksi autonkuljettajista 92 prosenttia tiesi, miten suojautua hiviltä, mutta käytti silti kondomia vain satunnaisesti.

YK:n lastenrahasto UNICEF arvioi, että Ruandassa on miljoona aids-orpoa, ja hiv-positiivisille äideille syntyy 5 000 - 7 000 lasta vuodessa. Monissa sairaaloissa yritetään estää tartunnan siirtyminen äidiltä vauvalle, mutta lapsikuolleisuuden ennustetaan silti nousevan.

Ruandalaiset autoilijat saivat Ugandan-matkaltaan uutta intoa aids-työhönsä ja päättivät jatkaa vierailuja ja kokemusten vaihtoa säännöllisesti. Tavoitteena on myös saada kollegat muista Suurten järvien alueen maista - Tansaniasta, Burundista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta - mukaan kampanjaan ja säästää kenties miljoonia ihmishenkiä.