Uutinen

Taistelu pimeyden voimia vastaan alkoi Thaimaassa

Thaimaan hallitus on aloittanut taistelun vaikutusvaltaisia tahoja ja pahoja poikia vastaan. Kansalaisjärjestöt pelkäävät kampanjan kohdistuvan myös aktivisteihin ja etnisiin vähemmistöihin.
Timo Kuronen
21.5.2003

Suurista lupauksistaan ja itsevaltaisesta johtamistyylistään tunnettu Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra patisti toukokuun puolivälissä maan poliisit ja muun virkakoneiston taisteluun "pimeyden voimia" vastaan. Näillä voimilla hän tarkoittaa kaikkia tahoja, jotka välttelevät lain kouraa. Kirjo ulottuu laittoman vedonlyönnin harjoittajista salakuljettajiin sekä kiristäjistä laittomiin metsänhakkaajiin. Myöskään korruptoituneita virkamiehiä ei luvata säästää.

Thaksin lupasi, että joulukuun alkuun mennessä Thaimaa on vapaa pahoista pojista. Samoihin aikoihin, juuri ennen korkeasti kunnioitetun kuninkaan syntymäpäivää, pääministeri on luvannut julistaa maan vapaaksi myös huumeista.

Suuren huumetaistelun nimellä kulkeneen kampanjan aikana helmi-huhtikuussa sai surmansa 2275 epäiltyä huumekauppiasta ja kymmeniätuhansia pikkutekijöitä pidätettiin. Haaviin jäi vain muutama isompi huumepomo. Hallitus vakuuttaa, että suurin osa tapoista oli huumerinkien sisäistä työtä ja että poliisi ampui vain noin 50 huumekauppiasta itsepuolustukseksi. Huumetaistelun saavutuksia ylistämään tehty laulu kertoo, että "tuhat kuollutta rikollista vastaa yhtä kuollutta muurahaista".

Uutta taistelua varten hallituksen erityiskomitea on luokitellut pimeyden voimat 15 eri luokkaan niiden laittomien aktiviteettien perusteella. Lista on kattava ja sanomalehti The Nationin pääkirjoituksen (18.5.) mukaan pääministeri ansaitsee paikan kansalaisten sydämissä, jos hän onnistuu. Lehden mukaan suurena vaarana kuitenkin on, että hallituksesta itsestään tulee maan ainoa hallitseva mafia. Koska kaikkien puolueiden poliitikot ovat sotkeutuneet laittomiin liiketoimiin ja korruptioon, voi parlamenttia ja hallitusta hallitseva Thaksinin puolue käyttää tilaisuutta hyväkseen poliittisen opposition murskaamiseen.

Mielipidejohtajat mustalla listallaPoliisin tekemä vaikutusvaltaisten tahojen jakaminen neljään luokkaan nostatti heti vastalauseiden myrskyn sosiaalikriitikoiden ja aktivistien piirissä. Poliisiylijohtaja Sant Sarutanondin mukaan myös mielipidejohtajat tai suuria joukkoja manipuloivat henkilöt ovat valtion potentiaalisia vihollisia ja siten hallituksen vastatoimien kohteena. Esimerkkinä hän mainitsi laittomien mielenosoitusten järjestäjät. Muut poliisin mafiakategoriat liittyvät negatiiviseen vaikutusvaltaan politiikassa, rahoituksessa tai liiketoiminnassa.

"Toivottavasti tämä ei ole ensimmäinen askel taaksepäin kohti aikoja, jolloin hallitus pidätti ajattelijoita ja lehtimiehiä ja syytti heitä kansankiihotuksesta", kertoi köyhien yhteenliittymän AOP:n puhemies Pipop Thongchai. Viittaus kohdistui 1970-lukuun, jolloin Thaimaan sotilashallitukset pyrkivät tuhoamaan kommunistit ja tukahduttamaan opiskelijaliikehdinnän.

Demokratiajärjestö CPD:n pääsihteeri Suriyasai Katasilan mukaan aktivistit ja maaseudun yhteisöjen johtajat saavat pian pelätä henkensä puolesta niillä alueilla missä vastustetaan valtion projekteja tai kehityspolitiikkaa. Suriyasai lisäsi myös sarkastisesti, että yksi mies sopii kaikkiin neljään poliisin mafialuokkaan: hän on pääministeri itse. Ennen pääministeriksi tuloaan Thaksin oli Thaimaan ylivoimaisesti rikkain liikemies.

Etniset vähemmistöt pakkosiirretään?Toinen kyseenalainen teema taistelussa pimeyden voimia vastaan on metsäalueilla asuvien etnisten vähemmistöjen kohtalo. Hallituksen puhemiehen Sita Divarin mukaan päämininisteri Thaksin haluaa rajoittaa "vuoristoheimojen" maan käyttöä ja lopettaa niiden harjoittaman kiertoviljelyn. Thaksinin mukaan kiertoviljely on keino, jolla rikollisryhmät manipuloivat vuoristoheimoja uusien metsäalueiden raivaamiseen vaikutusvaltaisten tahojen hyödyksi.

Hallitus aikoo siirtää ilman maanomistusasiakirjoja olevat vähemmistöt alankoalueille, jotta laiton puunkaato loppuisi. Naapurimaista tulleet vähemmistöt tullaan palauttamaan kotimaihinsa ja Burman rajan pinnassa olevien pakolaisleirien valvontaa vahvistetaan, jotta niiden asukkaat eivät vahingoita ympäröiviä metsiä.

Karen-vähemmistön opintokeskuksen johtaja Surapong Kongchantuk kuvaili hallituksen politiikkaa harhaluuloiseksi. "Ongelmana ovat todellakin mafiahenkilöt, eivät etniset vähemmistöt. Vähemmistöjen siirtäminen pois alueelta tekisi rikollisten pääsyn metsiä hyödyntämään entistä helpommaksi, sillä kukaan ei olisi estämässä tai todistamassa sitä", hän sanoi.

Surapong vakuutti myös, että karenit ja muut vähemmistöt eivät ole syy metsien tuhoon. Vaikka he harjoittaisivat kiertoviljelyä, he pystyvät pitämään ympäröivän metsän hyvässä kunnossa. Metsien uhkana ovat laittomat kaupalliset hakkuut sekä rahakasviviljelyn lisääntyminen.