Uutinen

Taantuma teki tansanialaisista sijoittajia

Tansanian pikkuruinen pörssi kasvattaa vaihtoaan. Taantuma ja elinkustannusten nousu on saanut monet ostamaan osakkeita.
Sarah McGregor
19.1.2009

IPS -- "Me todella kasvamme, ja paljolti siksi, että tavalliset ihmiset ostavat osakkeita", kertoo Tansanian pörssiä johtava Fratern Mboya.

Kaikkiaan Tansanian pörssiin oli tammikuun puolivälissä listautunut 13 yritystä. Yksi niiden osakkeita ostaneista on taksinkuljettaja Omari Saidi, 34. Hän sijoitti viime marraskuussa kotimaansa pörssiin noin 40 euroa.

Aiemmin Saidi arveli, ettei maailman finanssikriisi koske häntä. Hän elää reilun 1 100 euron vuosituloilla, eikä hänellä ole ikinä ollut pankkitiliä tai -lainaa. Vähäisiä säästöjään hän on säilyttänyt patjan alla vaatimattomassa kodissaan Arushan kaupungissa.

Nyt, tehtyään ensimmäisen osakesijoituksensa, Saidi ei kuitenkaan voi kuin toivoa parasta.

"En käytä pankkitiliä, koska siitä peritään kalliita maksuja ja korko on alhainen. Päätin sijoittaa osakkeisiin, sillä haluan voittoa", hän sanoo.

"Nyt en voi muuta kuin seurata tilannetta ja rukoilla."

Kaikilta Tansanian 40 miljoonasta asukkaasta ei sijoitettavaa kuitenkaan löydy. Tilastojen mukaan kolmannes Tansanian väestöstä elää alle dollarilla eli noin 0,76 eurolla päivässä. 64 prosenttia kotitalouksien kulutuksesta menee ruokaan.

Elinkustannukset nousevat

Apteekissa työskentelevällä Lidia Mlaylla, 44, on ollut pankkitili yli kymmenen vuotta. Nyt hän otti lainaa paikalliselta luotto-osuuskunnalta ja osti National Microfinance Bankin osakkeita.

"Elinkustannukseni nousevat, ja tarvitsen lisää rahaa", Mlay selittää.

Mlaylla oli onnea, sillä pankkiosakkeet herättivät suurta kiinnostusta, ja niiden arvo nousi heti 70 prosenttia.

"Olen ensi kertaa mukana pörssissä ja toivon vain, että voittoni on vuoden lopussa suurempi kuin pankkilainani korkomenot. Tilanne hermostuttaa", Mlay myöntää.

Säästötili on tuntematon käsite

Osakekaupan ja virheinvestointien riskit ovatkin melkoiset nimenomaan köyhille ja kokemattomille sijoittajille, sanoo Financial Sector Deepening Trust -laitoksen tekninen johtaja Ian Robinson.

Lisäksi moni tietää riskeistä vain vähän.

Vuonna 2004 perustettu Financial Sector Deepening Trust toimii useiden länsimaiden kehitysavun turvin ja pyrkii saamaan lisää tansanialaisia rahoitusjärjestelmän piiriin.

Vuonna 2007 tehdyn FinScope-laitoksen tutkimuksen mukaan vajaalla kahdella miljoonalla tansanialaisella oli pankkitili tai -laina.

Yli 16-vuotiaista tansanialaisista 54 prosenttia on laitoksen mukaan kuitenkin "rahoituksen ulkopuolella". Heillä ei ole mahdollisuuksia säästää tai saada lainaa edes omaisilta tai ystäviltä.

FinScopen haastattelemista tansanialaisista puolet ei myöskään tiennyt, mikä on pankkikortti, pankkiautomaatti tai säästötili.

"Osakemarkkinoita varten tarvitaan paljon nykyistä enemmän valistusta, jotta ihmiset ymmärtävät ostavansa papereita, joiden arvo voi liikkua ylös ja alas. Heidän täytyy olla valmiita pitkän ajan sijoituksiin, joihin liittyy riski", Ian Robinson pohtii.

Hän aloittaisi kohentamalla köyhien mahdollisuuksia säästää ja saada lainaa.