Uutinen

Taantuma syö Afrikan talouskasvun

IMF varoittaa, että talouskriisi saattaa mitätöidä eteläisen Afrikan maiden viime aikojen talouskasvun.
Sanna Jäppinen
10.3.2009

"Saharan eteläpuolisen Afrikan viime vuosikymmenen aikana saavuttama vakaa talouskasvu ja elintason nousu ovat vakavasti uhattuina", arvioi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Afrikan johtaja Antoinette Sayeh taantuman vaikutuksia. Hän esitti arvionsa Dar es Salaamissa Tansaniassa pidettävässä "Changes: Successful Partnerships for Africa's Growth Challenge" -konferenssissa.

IMF:n tuoreen "The Impact of the Global Financial Crisis on Sub-Saharan Africa" -raportin mukaan talouskasvun arvioidaan hidastuvan tänä vuonna hieman yli kolmeen prosenttiin aiemmin ennustetun kuuden prosentin sijaan. Vuonna 2008 alueen talouskasvu oli viisi prosenttia, uutisoi All Africa -portaali.

Afrikan kehityspankin pääjohtaja Donald Kaberuka ennustaa puolestaan tänä vuonna Afrikalle 3,5 prosentin kasvua - mikä käytännössä tarkoittaa nollakasvua, sillä samalla väestömäärä lisääntyy, uutisoi Reuters.

Koko maailman talouskasvun IMF ennustaa jäävän alle nollan, eli maailmantalous on heikommissa kantimissa kuin ikinä aiemmin toisen maailmansodan jälkeen.

Pahimpien uhkakuvien välttämiseksi IMF:n Sayeh antoi ohjeita sekä Afrikan päättäjille että kansainväliselle yhteisölle.

"Afrikassa on tasapainoiltava kahden painopisteen, kotimaisen toiminnan tukemisen ja makroekonomisen vakauden, välillä. Joillain mailla on mahdollisuuksia verokevennyksiin, ja niiden täytyy kohdistaa toimet köyhimpiin ja luoda sosiaalisia turvaverkkoja. Toisten maiden on puolestaan kiristettävä verotusta ja toimittava varovasti suojellakseen makroekonomian tavoitteita", Sayeh totesi.

Kansainvälisiä toimijoita hän muistutti siitä, että taantuma ei ole oikea hetki sulkea kehitysapuhanoja, päinvastoin - nyt jos koskaan apua tarvitaan lisää.

Lisää tietoa aiheesta