Uutinen

Taantuma iskee ensin vierastyöläisiin

Malesia pyrkii eroon 400 000 vierastyöläisestä ennen vuotta 2010. Hallitus kehottaa turvaamaan paikallisten työpaikat talouskasvun hidastuessa.
Baradan Kuppusamy
3.11.2008

IPS -- "En halua menettää työtäni ja joutua karkotetuksi maasta. Minulla on kotona perhe elätettävänä ja velka maksettavana", sanoo Intiasta Malesiaan töihin tullut Kumar Palanisamy, 27.

Hänen työpaikallaan valmistetaan huonekaluja Yhdysvaltojen ja Kiinan markkinoille. Palanisamylle on kerrottu, että hän hän jatkaa työtään joulukuuhun asti, mutta jatkosta ei ole tietoa. Taloustaantuman vuoksi hänellä on satojatuhansia kohtalotovereita

Epävarmuus kalvaa Malesiassa asuvia vierastyöläisiä, joiden määräksi arvioidaan 3,5 miljoonaa. Heistä 2,2 miljoonaa on maassa laillisesti ja loput luvatta.

Läheinen Singapore on jo taantumassa, mikä puolestaan vaarantaa siellä työskentelevien 300 000 malesialaisen aseman.

Malesian hallitus on asettanut työryhmän auttamaan kotiin palaavia, joita odotetaan Singaporen lisäksi Taiwanista, Japanista ja Lähi-idästä.

Laittomat maahanmuuttajat vainon alle

Heikkenevä taloustilanne vaikeuttaa Malesiassa asuvien ulkomaalaisten tilannetta selvästi. Pahamaineinen vapaaehtoisjärjestö Rela on jo aloittanut laittomien maahanmuuttajien jahtaamisen ratsioissa eri puolilla maata.

Viranomaiset puolestaan ovat uhanneet sakoilla ja vankeustuomioilla malesialaisia, jotka majoittavat luvatta maassa olevia.

"Majoituksen menetettyään heidät on helppo ottaa kiinni. Tunnemme myötätuntoa, mutta ohjeemme ovat, että työpaikat kuuluvat paikallisille. Meidän on suojauduttava, koska tulossa voi olla joukkoirtisanomisia", nimettömänä esiintyvä Relan edustaja sanoo.

Malesian varapääministeri Najib Razak patistaa hallitusta kiristämään vyötä ja turvaamaan paikallisten työpaikat.

Razakin mukaan Malesian talouskasvu yltää vielä tänä vuonna viiteen prosenttiin, mutta romahtaa ensi vuonna. Hallitus aikoo vähentää ulkomaista työvoimaa 400 000:lla vuoteen 2010 mennessä.

Neljännes Malesian viennistä menee Yhdysvaltoihin, ja tilauskanta hupenee. Yhdysvaltain ja Euroopan talousvaikeuksien uskotaan heikentävän varsinkin Malesian elektroniikkavientiä.

Sonyn ja Samsungin kaltaisten jättiyhtiöiden tuotannon supistukset vievät työpaikkoja ja voivat johtaa kokonaisten tehtaiden sulkemisiin.

Vierastyöläiset heikoimmassa asemassa

"Koko Malesian 13-miljoonainen työvoima on peloissaan, mutta vierastyöläiset ovat kaikkein haavoittuvimpia, koska he elävät ja työskentelevät ennestään epäystävällisessä ympäristössä", maahanmuuttajien oikeuksia puolustavan Tenaganita-järjestön johtaja Irene Fernandez sanoo.

Hänen mukaansa kaikki lait, säännöt, määräykset, käytännöt ja asenteet ovat siirtolaisille kielteisiä. Myös ammattiyhdistysjohtaja Sinnapan Arumugam myöntää, että lain mukaan ulkomaalaiset potkitaan irtisanomistilanteissa ensin pois.

Malesiassa työskentelevät ulkomaalaiset lähettävät vuosittain kotiin liki neljä miljardia euroa. Valtaosa on kotoisin Indonesiasta, mutta väkeä on tullut myös Bangladeshista, Intiasta, Nepalista ja viime aikoina Vietnamista, Kambodzhasta sekä Laosista.

"Ilman heitä maamme ei olisi kehittynyt niin nopeasti. Emme voi ensin hyödyntää heitä ja sitten viskata pois mielemme mukaan", Fernandez sanoo. Hän vaatii pikaista suunnitelmaa siitä, miten poispotkituille maksetaan asianmukaiset korvaukset.