Uutinen

"Täällä Erkki Toivanen, Reilu kauppa"

Suomen ensimmäiseksi Reilun kaupan lähettilääksi on nimetty toimittaja, kirjailija ja entinen Yleisradion erikoiskirjeenvaihtaja Erkki Toivanen.
Esa Salminen
12.10.2006

Reilun kaupan lähettiläs Erkki Toivanen (Kuva: Esa Salminen) "Saatan hankkia jopa farkut", Erkki Toivanen pohti tulevia reiluja ostopäätöksiään.

"Kehitysavun rinnalla järkevin, laadukkain ja usein herkullisin tapa tukea kehitysmaita on reilu kauppa", sanoi Erkki Toivanen Reilun kaupan edistämisyhdistyksen  tiedotustilaisuudessa 12. lokakuuta.

"Olen omin silmin nähnyt, mitä reilun kaupan puuttuminen on saanut aikaan. Esimerkiksi Trinidadissa on sokeriruo'on tuotanto pitänyt lopettaa, sillä me eurooppalaiset julmasti tuemme omaa sokerijuurikkaan tuotantoamme. On suorastaan irvokasta, että he joutuvat nykyään tuomaan huonompilaatuista dumpattua sokeria rommintuotantoon", Toivanen selitti.

Kaupan epätasa-arvo on hänen mukaansa kehityksen suurin este.

"Ei tarvitse kuin kävellä Dakarin toreilla ja nähdä, että siellä myydään Euroopasta dumpattuja tuotteita. Se potkaisee jalat kehitysmaiden tuottajien alta, ja pääoman kasvattaminen katkeaa. Siksi he joutuvat turvautumaan kehitysapuun."

Avusta laaduksi

Lontoossa asuva Toivanen sanoo käyttäneensä reilun kaupan tuotteita niin kauan kuin mahdollista.

"Me olemme vaurastuneet vuosi vuodelta, siis ostovoimamme on kasvanut. Meillä pitäisi olla varaa maksaa järkevä hinta kehitysmaiden tuotteista."

Tämä takaa Toivasen mukaan myös tuotteiden laadun: jos teenviljelijä saa tuotteistaan reilun hinnan, on hänellä varaa panostaa tuotannon laatuun.

"Olisikin hyvä, että ihmiset mieltäisivät reilun kaupan merkin myös laatumerkkinä, eivät vain kehitysapumerkkinä", hän sanoo.

Lontoota Toivanen kutsuu maailman kosmopoliittisimmaksi kaupungiksi. Se näkyy myös kaupoissa ja kaduilla.

"Ostan itse aina hedelmäni intialaisen korttelin toreilta. Ne tulevat suoraan intialaisilta osuuskunnilta. Intialaiset eivät suostu syömään muuta kuin auringossa kypsyneitä kunnon hedelmiä."

Ei niin yllättävä valinta

Jos luulit, että reilun kaupan tyypillinen kuluttaja on kolmikymppinen, koulutettu helsinkiläisnainen, luulit väärin.

"Selvitysten mukaan tuotteitamme ostetaan ympäri Suomen, ja kuluttajat ovat kaikenikäisiä ja kaikentuloisia, sekä miehiä että naisia", selittää Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedotuspäällikkö Heidi Korva.

"Halusimme tällä valinnalla rikkoa perinteisiä mielikuvia siitä, ketkä reilun kaupan tuotteita kuluttavat."

Toivanen, 68, saattaa tuntua yllättävältä valinnalta Reilun kaupan lähettilääksi. Tunnettu toimittaja ja kirjailija on kuitenkin vankkumaton lähiruoan ja reilun kaupan kannattaja.

"Me valistuneet lontoolaiset haluamme ostaa tuotteemme niin suoraan tuottajilta kuin mahdollista. Olemme havahtuneet hullun lehmän taudin ja suu- ja sorkkataudin jälkeen."

Reilun kaupan suosio Britanniassa liittyy tähän havahtumiseen.

"Paluu luontoon tukee tätä reilun kaupan filosofiaa. Samalla kun ostamme niin läheltä kuin mahdollista, voimme elvyttää kehitysmaiden talouksia reilun kaupan kautta."

Ostoslistalla reilut farkut

Erkki Toivasen mahdollisuudet tukea reilua kauppaa ovat suuremmat kuin monilla: hänen kotikaupungissaan Lontoossa marketeista löytyy yli 1 500 reilun kaupan merkin alla myytävää tuotetta.  Suomessa tuoteperheeseen kuuluu vajaat 130 tuotetta.

Uusimmat tulokkaat ovat Dansukkerin sokeri ja Meiran puolen kilon paketeissa myytävä Reilu kahvi. Loppuvuonna vaatekaupoista alkaa löytyä joitakin reilun kaupan puuvillasta valmistettuja tuotteita, ja ensi vuoden isoin kampanja keskittyy puuvillavaatteisiin, joita Britanniassa on myyty reilun kaupan merkin alla jo pitkään.

"Saatan hankkia jopa farkut", Toivanen pohti tulevia reiluja ostopäätöksiään. "En ole aiemmin sellaisia tarvinnut. Viimeksi olen tehnyt maatöitä pikkupoikana. Polvihousuissa", Toivanen vitsaili.

Kosmopoliitti toimittaja

Toivanen aloitti uransa toimittajana BBC:llä vuonna 1963. Yleisradion palveluksessa hän oli vuodesta 1969 vuoteen 2001, jolloin hän jäi eläkkeelle toimestaan Pariisin-kirjeenvaihtajana.

Toivanen on julkaissut kolme kirjaa ja osallistunut viime vuosinakin aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän on saanut Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 1984, ranskalaisen l’Ordre des Arts et des Lettres -ritarimerkin 1985 ja Suomen Leijonan ritarikunnan komentajan arvon 1997. 

Virallisesti Toivanen ottaa Reilun kaupan lähettilään tittelin vastaan UMO Jazz Housessa 12. lokakuuta Reilun kaupan klubi-illassa. Reilun kaupan lähettiläs valitaan vastaisuudessa vuosittain. Lähettiläs osallistuu Reilun kaupan palkinnon vastaanottajan valitsemiseen, ja hänen toivotaan tuovan reilua kauppaa esille toiminnassaan aina kun se on luontevaa.

Reilun kaupan viikkoa vietetään 16.-29.10.

Lisää tietoa aiheesta