Uutinen

Swazimaa: Tasa-arvo vahvistuu, kun aids verottaa väkeä

Syrjityt naisetkin ovat nyt tärkeitä Swazimaalle, kun maa tarvitsee työvoimaa aidsiin kuolleiden miesten tilalle.
James Hall
14.9.2003

Swazimaa on saamassa uuden perustuslain, joka vähentää sukupuolten eriarvoisuutta ja parantaa naisten vaikutusmahdollisuuksia aidsin runtelemassa maassa. Kuningas Mswatin on määrä hyväksyä Swazimaan uusi perustuslaki marraskuuhun mennessä. Tasa-arvo saattaa tosin käytännössä vesittyä, sillä Mswati on vakuuttanut, että perinteinen tapaoikeus pysyy jatkossakin perustuslakia vahvempana.

Nykyisin Swazimaan naisilla ei ole lupaa omistaa mitään, tehdä sopimuksia tai ottaa pankkilainaa. Perheen miehet hoitavat sellaiset asiat. Aids on mutkistanut tilannetta, sillä miehiä kuolee hurjaa tahtia jättäen niin perheet kuin yrityksetkin tyhjän päälle. Swazimaan aikuisväestöstä liki 39 prosenttia on saanut hiv-tartunnan.

"Naiset tarvitsevat taloudellista turvaa itselleen ja lapsilleen. Se on mahdotonta, jos heillä ei ole oikeutta omistaa mitään tai ottaa lainaa pankista", naisjuristien järjestöä edustava Doo Aphane huomauttaa.Järjestö sai perustuslakiluonnokseen läpi vaatimuksen, että on lainvastaista kieltäytyä liiketoimista naisten kanssa.

Tapaoikeuden puolustajat pitävät kuitenkin tiukasti kiinni siitä, että viimeinen sana kuuluu aina miehille. Nähtäväksi jää, kumpi laki voittaa. Perustuslaki kieltäisi esimerkiksi nykyisen käytännön, jonka mukaan leskeksi jäänyt nainen ei saa asettua ehdokkaaksi parlamenttivaaleissa ennen kahden vuoden suruajan päättymistä.

Perinteisen käsityksen mukaan naisleski on saastainen, ja hänen on käytävä läpi puhdistava rituaali. Lesken on verhouduttava mustaan suruasuun, jotta arvohenkilöt, kuningas mukaan lukien, osaavat karttaa häntä. Leski ei saa astua hallintorakennuksiin edes kotikylässään, joten hän ei voi äänestää vaaleissa.

Lesken pitää pysyä loitolla myös karjasta, jotta eläimet eivät saastu. "Leskeltä vaalikelpoisuuden epäävä määräys saa minut häpeämään kansallisuuttani", asianajaja Fikile Mthembu sanoo. Hän on itse menettänyt äskettäin miehensä, mutta lyhentänyt suruaikaansa monien muiden ammatissa toimivien swazinaisten tavoin.

"Aids tappaa miehiä oikealla ja vasemmalla. Maa tarvitsee kaikkien työkykyisten ihmisten panosta. Se pätee myös parlamenttiin", Mthembu sanoo. Rajoituksista huolimatta swazinaiset ovat raivanneet tietään eteenpäin. Moni yllättyi tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan 71 prosenttia pienyrityksistä on naisten hallinnassa, vaikka tapaoikeus kieltää heiltä omistusoikeuden.

"Naiset ovat aina joutuneet tekemään työtä Swazimaassa. Aids on vain lisännyt sen merkitystä. Mitä ihmettä kotiäiti tekee, kun perheen elättäjä kuolee? Nykynaiset tietävät, että heillä on oltava omia tuloja", selittää Margaret Mngomezulu, joka pitää pientä leipomoa pääkaupungissa Mbabanessa.