Uutinen

Suuri vapaakauppa-alue Aasiaan

Aasian maiden sopimus on vastaveto Maailman kauppajärjestö WTO:lle, mutta aktivistit ovat huolissaan vapaakaupan seurauksista.
Timo Kuronen
10.2.2004

BANGKOK -- Phuketin lomasaaresta Etelä-Thaimaassa muodostui viikonloppuna hetkeksi aasialaisen vapaakaupan keskus. Intian, Thaimaan, Sri Lankan, Burman, Nepalin ja Bhutanin kauppaministerit allekirjoittivat sopimuksen maiden yhteisestä vapaakauppa-alueesta.

Thaimaan kauppaministeri Watana Muangsook iloitsi sopimuksesta. Hänen mukaansa Thaimaan vienti tulee kasvamaan paljon, sillä se saa kolme kertaa Euroopan unionia suuremman, yhteensä 1,3 miljardin ihmisen markkina-alueen.

Sopijamaat ryhtyvät poistamaan tuontitullejaan asteittain. Tuotteiden ja palveluiden pääsy pidemmälle kehittyneiden Intian, Sri Lankan ja Thaimaan markkinoille pitäisi olla vapaata vuonna 2012. Maailman vähiten kehittyneiden maiden ryhmään kuuluvat Bhutan, Burma ja Nepal lupasivat avata markkinansa naapureille vuoteen 2017 mennessä.

Maantieteellisesti keskellä vapaakauppa-aluetta oleva Bangladesh oli mukana neuvotteluissa, mutta kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta. Maa olisi halunnut sopimukseen pykälän, jossa korvattaisiin halvan tuonnin maan teollisuustuotannolle aiheuttama vahinko.

Varoittavia esimerkkejä Chilestä ja SingaporestaMaailman kauppajärjestö WTO:n ongelmallisten neuvottelujen vuoksi varsinkin Thaimaa on aktiivisesti etsinyt uusia markkinoita vientituotteilleen. Viime vuonna se teki vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa ja neuvottelut Yhdysvaltain ja Japanin kanssa ovat alkamassa.

Bangkokissa heti Phuketin sopimuksen julkitulon jälkeen pidetyssä seminaarissa järjestöaktivistit ja tutkijat varoittivat hallitusta ryntäämästä uusiin sopimuksiin. Nykyisin Thaimaan parlamentilla ei ole sananvaltaa hallituksen kauppaneuvotteluihin.

Varsinkin vapaakauppa Yhdysvaltain kanssa saattaa olla kohtalokasta, sillä pelkän tullivapauden lisäksi Yhdysvallat voi painostaa pienempiä kauppakumppaneitaan hyväksymään itselleen edulliset patentti- ja investointisopimukset. Yksi huolenaiheista on geenimuunneltujen kasvien leviäminen.

FTA (Free trade agreement) Watchiksi itseään kutsuva ryhmittymä oli kutsunut seminaariinsa aktivisteja Chilestä ja Singaporesta. Kyseiset maat ovat joutuneet muuttamaan lainsäädäntöään tehtyään vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Thaimaalaisaktivistien mielestä myös verovapaa tuonti halvemman työvoiman Intiasta ja Kiinasta voi vahingoittaa Thaimaan teollisuutta ja maataloutta.