Uutinen

Susan George: "Sosiaalifoorumit luovat liittoja ihmisten välille"

"Sosiaalifoorumien ajatus on jotain täysin uutta ja ennen kokeilematonta", sanoi kansalaisjärjestöjen sosiaalifoorumissa puhunut globalisaatiokriittisen liikkeen kärkihahmo Susan George.
Tomi Kuhanen
13.4.2003

Kuva: Susan George Suomen sosiaalifoorumissa (Kuvaaja: Markus Pohjola)
Susan George puhui Suomen sosiaalifoorumissa Helsingin Arbiksella.
Huhtikuun 12.-13. päivä kokoontunut Suomen sosiaalifoorumi keräsi kymmenien kansalaisjärjestöjen edustajat ja sadat yksityiset kansalaiset hahmottelemaan toisenlaista, reilumpaa maailmaa. Suomen foorumi on osa kansainvälistä liikettä, jonka tähänastisena huipentumana voidaan pitää talvella Brasilian Porto Alegressa pidettyä kolmatta maailman sosiaalifoorumia, johon osallistui ennätykselliset sata tuhatta ihmistä.

Suomen sosiaalifoorumin kansainvälisenä vieraana oli globalisaatiokriittisen liikkeen kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Ranskan Attacin varapuheenjohtaja Susan George, joka valoi suomalaisiin uskoa maailman muuttamisen mahdollisuudesta.

"Sosiaalifoorumit ovat ensimmäistä kertaa historiassa muodostaneet liittoja ihmisten välille, jotka eivät yleensä tee yhteistyötä. Tämä on globaalin kansalaisyhteiskunnan nousu. Samassa rintamassa ovat ammattiliitot ja ympäristöjärjestöt, maanviljelijät, kirkot ja rauhanliike. Erilaisista näkemyksistä huolimatta meillä on yhteiset tavoitteet. Tarvitsemme vain parempaa organisaatiota", sanoi George.

Susan George ja foorumissa myös puhunut Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman korostivat, että sosiaalifoorumit eivät vastusta globaalia ajattelua ja toimintaa.

"Olemme internationalisteja. Me teemme liittoja kansallisella tasolla ja kansainvälisellä tasolla. Globalisaatiovastaisen liikkeen sijasta pitäisi puhua globaalia oikeudenmukaisuutta ajavasta liikkeestä", sanoi Susan George.

Susan George muistutti, että nykyisen kaltainen globalisaatio on hyödyttänyt vain pientä vähemmistöä ihmiskunnasta. Kaikkien muiden asema on pysynyt ennallaan tai huonontunut merkittävästi.

"Lupauksia etelälle ei ole pidetty. Viisitoista vuotta sitten puhuttiin siitä, että nälkä puolitetaan vuoteen 2000 mennessä. Nyt kukaan ei muista lupausta. Myös paljon puhuttu velka on kasvanut. Nyt tekeillä oleva GATS-sopimus takaa sen, että etelässä, jossa ei koskaan ole ollut kunnollista julkista sektoria, ei sellaista tulekaan."

Susan George ja muut sosiaalifoorumin puhujat olivat kuitenkin optimistisia globaalin kansalaisyhteiskunnan syntymisen vuoksi. Monenkeskinen investointisopimus (MAI) saatiin kansalaisten toiminnalla estettyä ainakin väliaikaisesti. Sama voidaan tehdä GATS-sopimukselle ja muille.

"Olen äärimmäisen toiveikas. Elämme historiallista hetkeä. Uusi aika on selvästi alkamassa. Tärkeintä on, että ihmiset eivät enää usko siihen, että vaihtoehtoja ei ole", sanoi George.