Uutinen

Suomi tukee Itä-Timoria 3,6 miljoonalla eurolla

Suomen ulkoasiainministeriö on päättänyt tukea toukokuussa 2002 itsenäistyneen Itä-Timorin kansakunnan rakennustyötä 3,6 miljoonalla eurolla vuosina 2003 - 2005.
UM:n tiedote
12.12.2002

Avustuksesta 3,3 miljoonaa euroa kanavoidaan Maailmanpankin rahaston kautta Itä-Timorin hallitukselle ja 300 000 euroa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n kautta.

Maailmanpankin avustus myönnetään pankin hallinnoiman Itä-Timorin siirtymäajan tukirahastolle ja se jakautuu tasan kolmelle seuraavalle vuodelle. Maailmanpankki on perustanut Itä-Timoria tukevien maiden pyynnöstä erillisen rahaston, jolla avustetaan Itä-Timorin budjettia itsenäisyyden alkuvuosina. Itä-Timor lukeutuu maailman köyhimpiin maihin ja se on vielä vuosia riippuvainen ulkomaisesta kehitysyhteistyörahoituksesta.

IOM (International Organisation for Migration) avustus on tarkoitettu kyläyhteisöjen yhteistyörakenteiden ja infrastruktuurin kehittämiseen erityisesti Itä-Timorin niissä osissa, joihin on palannut ja palaa edelleen pakolaisia Indonesiaan kuuluvan Länsi-Timorin puolelta. IOM:n hankkeen keskeinen tavoite on köyhän maaseudun omatoimisuuden tukeminen infrastruktuurin - erityisesti veden ja viemäröinnin - rakentamisen yhteydessä.

Suomi on aiemmin tukenut Itä-Timorin YK-väliaikaishallintoa ja jälleenrakentamista vuosina 2000-2002 yhteensä 8,5 miljoonalla eurolla. Tukea on käytetty köyhyyden vähentämiseen, hallinnon ja infrastruktuurin kehittämiseen, ihmisoikeuksien edistämiseen sekä ympäristöhankkeisiin.

Lisätietoja ulkoasiainministeriössä antavat lähetystöneuvos Antti Rytövuori puh 09 160 55594, antti.rytovuori@formin.fi ja tiedottaja Marja-Leena Suvanto 09 160 56379, marja-leena.suvanto@formin.fi.