Uutinen

Suomi mukaan pohtimaan uusia kehitysrahoituksen muotoja

Suomi on lähes vuoden jahkaamisen jälkeen liittynyt kansainväliseen ryhmään, jossa mietitään lentoveron kaltaisia uudenlaisia kehitysrahoituksen muotoja. Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää kiinnostavimpana ideana valuutanvaihtoveroa.
Sanna Jäppinen
5.2.2007

Helmi-maaliskuun taitteessa vuonna 2006 Pariisissa pidettiin vaihtoehtoisia kehitysrahoituksen muotoja käsittelevä konferenssi ja perustettiin aihetta pohtiva kansainvälinen yhteistyöryhmä. Innovatiivisia kehitysrahoitusideoita ovat muun muassa erilaiset kansainväliset verot.

Tuolloin Suomi jäi ryhmän ulkopuolelle.

"EU:n suuret jäsenmaat Englanti, Ranska ja Saksa ovat tässä ryhmässä ja nyt myös Suomi on siihen ilmoittautunut mukaan", ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoitti verkkosivuillaan 3. helmikuuta.

"Kiinnostavin ja merkittävin esillä olevista hankkeista on esitys valuutanvaihtomaksun käyttöönotosta. Kyse on vanhan ns. Tobinin vero-ajatuksen käytännöllisestä sovellutuksesta, jota finanssimaailmakaan ei enää ideologisesti täysin tyrmää. Suomen tuleekin nyt lähteä aktiivisesti mukaan kehittämään sellaista valuutanvaihtomaksun mallia, joka voidaan ottaa käyttöön euroalueella siihen kuuluvien maiden yhteispäätöksellä", Tuomioja linjaa.

Lentovero on tähän mennessä saanut uusista rahoitusmuodoista eniten kannatusta. Sanoista tekoihin ovat ryhtyneet ainakin Ranska, Chile ja Britannia.

"Uutinen on tervetullut, vaikka aika vasta näyttää, miten todellista Suomen sitoutuminen varsinaiseen sisältötyöskentelyyn on ja miten aktiivinen Suomi tulee olemaan yhteistyöryhmässä", Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen kommentoi.

"Mielestämme ei ole sattumaa, että ilmoitus ryhmään liittymisestä osuu ajankohtaan, jolloin vaaleihin on reilu kuukausi. Valtionvarainministeriön sitoutuminen hankkeeseen on olennaista, sillä innovatiiviset rahoituslähteet -prosessin aihepiiri liittyy ennen muuta talouspoliittisiin instrumentteihin globalisaation hallinnassa", Lappalainen muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta