Uutinen

Suomessa viikonloppuna WTO-vastaisia toimia

Juha Honkanen
9.11.2001

Perjantaina 9.11.01 järjestetyssä kansalaisjärjestöjen tiedotustilaisuudessa Helsingissä Maailman kauppajärjestö WTO sai osakseen kovaa kritiikkiä. Järjestöjen mukaan WTO:n organisaatio toimii epädemokraattisesti ja sen säännökset päätöksentekomenettelyissä ovat ristiriidassa keskenään.

Attacin puheenjohtaja Mika Rönköllä oli asiaa. Kuva: Juha Honkanen

Attacin puheenjohtaja Mika Rönköllä oli painavaa sanottavaa tiedotustilaisuudessa. Myös mediaa kiinnosti Rönkön mielipiteet WTO:sta. Kuva: Juha Honkanen


WTO:ta kritisoitiin myös rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvattamisesta sekä yrityksistä sekaantua laajemminkin valtioiden asioihin. Esimerkiksi kansalaisjärjestö Attacin mukaan WTO:n valta on rajattava pelkkään kauppaan. Lääkkeiden patenttikysymyksiä, elämänmuotoja tai julkisten palvelujen kilpailuttamista ja yksityistämistä ei pitäisi Attacin mukaan antaa WTO:n päätettäväksi.

WTO:n kaupankäynnin periaatteet eivät ota Attacin mukaan myöskään huomioon esimerkiksi ympäristön suojelua ja ihmisoikeuksia. WTO:n määräysvaltaa pitävät käytännössä käsissään johtavat teollisuusmaat, enemmistön jäsenistön muodostavilla kehitysmailla ei ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia WTO:ssa. Tämän takia kansalaisjärjestöt ja kehitysmaat ovat vastustaneet WTO:n uutta neuvottelukierrosta. Ensiksi pitäisi selvittää aikaisempien kierrosten tulokset ja vaikutukset.

Luonto-Liitto ry:n, Maan Ystävät ry:n ja Animalian tiedotteen mukaan WTO:n sopimuksissa otetaan huomioon vain jo tapahtuneiden ympäristötuhojen korjaaminen eikä huomioida ennaltaehkäisyä. WTO:n säännöt vaikeuttavat myös paikallisten tuotteiden suosimista. Kaupan kansainvälistyminen lisää myös ympäristöongelmia, kuten laivaonnettomuuksien öljypäästöjä ja tieliikenteen päästöjen vaikutusta paikalliseen ilman laatuun ja ilmakehään. Erityisesti kansalaisjärjestöjä huolestuttaa Palvelukauppasopimusta (GATS) koskevat ympäristövaikutukset. WTO:n toimivaltaa ollaan mahdollisesti lisäämässä muun muassa energian, vesi- ja jätehuollon puolelle.

WTO vaikuttaa myös eläinten hyvinvointiin. Euroopan komissio on ehdottanut eläinkokeilla testatun kosmetiikan myyntikiellon poistamista kosmetiikkadirektiivistä sillä perusteella, että myyntikielto voitaisiin riitauttaa WTO:ssa, todetaan Luonto-Liitto ry:n, Maan Ystävät ry:n ja Animalian tiedotteessa.

Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokous Qatarin Dohassa kuluvana viikonloppuna aiotaan huomioida erilaisin protestein myös Suomessa. Helsingin Rautatientorilla järjestetään perjantaina 9.11. klo 17 - 20 kansalaistori. Luvassa on muun muassa videoesityksiä globaalista taistelusta uusliberalismia vastaan. Lisäksi eri ryhmät, kuten Avain esittävät aiheeseen sopivaa musiikkia. Kansalaistorin pääjärjestäjä on Ya Basta-liike.

Kansalaisjärjestö Attacin järjestämä mielenosoituskulkue lähtee liikkeelle Helsingin Rautatientorilta kello 18.00. Kulkue kiertää Helsingin keskustaa. Kaikki asiasta kiinnostuneet järjestöt ja ihmiset on kutsuttu mukaan. Mielenosoitukseen aikoo osallistua myös AntiCapitalist Action-niminen ryhmittymä, joka varaa tiedotteensa mukaan itselleen oikeuden irtautua marssista sopivaksi katsomallaan hetkellä harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta. ACAHin kymmenkunta jäsentä aikovat mahdollisesti vallata Helsingissä myös erään hienostohotellin. Silminnäkijän mukaan jonkin liikkeen aktivistit valtasivat pertaina päivällä hetkeksi Helsingissä kauppakeskus Kämpin Marimekon, kunnes vartijat poistivat aktivistit paikalta.

Lauantaina 10.11. kello 12 - 18 pidetään kaikille avoin WTO-seminaari "Kaikki ei ole kaupan." Puhumassa ovat muiden muassa europarlamentaarikko Matti Wuori, kansanedustaja Anni Sinnemäki ja Maan Ystävien Oras Tynkkynen. Käsiteltäviä aiheiotsikoita ovat esimerkiksi GATS: Julkisten palveluiden kilpailuttaminen ja yksityistäminen, Visioita reilusta talousjärjestelmästä, WTO ja kehitysmaat... Tilaisuuden järjestää Attac ja Maan Ystävät. Pitopaikka on Kirjan talolla Kruununhaassa, Kirjatyöntekijänkatu 10B. WTO-kriittiset juhlat pidetään samassa tilassa kello 19 alkaen.

Helsingissä on levitetty myös ympäri kaupunkia niin sanottuja vastamainoksia. Monenlaista toimintaa on luvassa viikonloppuna myös Tampereella.