Uutinen

Suomen WTO-edustaja: "Yhteys kansalaisjärjestöihin tärkeä"

Syyskuun alussa Genevessä Suomen edustuston suurlähettiläänä aloittava Vesa Himanen tapasi ennen lähtöään globalisaatiosta ja kauppapolitiikasta kiinnostuneiden kansalaisjärjestöjen edustajia.
Sanna Jäppinen
21.8.2003

Kuva: Vesa Himanen (Kuvaaja: Sanna Jäppinen)
Vesa Himanen
"Vuosikymmen sitten tällaista tapaamista olisi ollut turha järjestää, sillä osallistujia ei juuri olisi ollut. Kansalaisjärjestöjen vaikuttamistyö on lisääntynyt merkittävästi aivan viime vuosina", tuleva suurlähettiläs Vesa Himanen totesi istuessaan järjestöaktivistien keskellä Kaivopuiston Café Ursulassa 21. elokuuta.

Maailman kauppajärjestö WTO:ta käsittelevän epävirallisen keskustelutilaisuuden oli kutsunut koolle Attac, mutta alunperin idea tapaamisesta tuli itse Himaselta. Ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston apulaisosastopäällikön pestissään Himanen on tehnyt työtä aiheen parissa täysipäiväisesti jo yli kymmenen vuotta.

"Kansalaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä nostaa ja pitää esillä asioita. Esimerkiksi eduskunnassa aktiivisuus WTO-neuvottelujen suhteen on aika vähäistä."

Avoimuutta päätöksentekoonHimanen edustaa jatkossa Suomea paitsi WTO:ssa myös muissa Genevessä majaa pitävissä kansainvälisissä järjestöissä, muun muassa YK:n piirissä. Omien sanojensa mukaan mies onkin lähdössä maailman globalisaatiokeskukseen.

"Ainoastaan aseriisuntaneuvotteluihin en osallistu, niissä Suomella on erillinen edustaja", Himanen tarkensi.

Kansalaisjärjestöjen edustajat olivatkin kiinnostuneita erityisesti Himasen roolista eri toimijoiden välillä.

"WTO-asiat ovat jo tuttua, muuhun työkenttään tutustuminen vaatii hieman aikaa. Yritän löytää punaisen langan järjestöjen välillä. Kukaan ei kiellä globalisaatiosta aiheutuvia haittoja, ja juuri ihmisoikeus-, työelämä-, sosiaali- ja terveysjärjestöissä mietitään, miten haittoja voitaisiin poistaa", Himanen totesi.

Keskustelijoita kiinnosti myös Himasen kanta päätöksenteon läpinäkyvyyteen niin WTO:ssa kuin EU:ssakin. Evästykseksi annettiin toivomus levittää Genevessä Suomesta ja muista Pohjoismaista tuttua, avoimempaa hallintokulttuuria.

Järjestöjen huolta julkisten palvelujen sisällyttämisestä WTO-sopimuksiin ja sitä myötä niiden kilpailuttamisesta Himenen toppuutteli. "Olen yhtä huolissani julkisista palveluista kuin muutkin suomalaiset, mutta en WTO-neuvotteluiden takia. Missään EU-maassa ei olla valmiita tekemään sopimuksia, jotka vaatisivat hyvinvointipalveluista tinkimistä."

Puolen vuoden kuluttua tavataan taasSuomen suurlähettiläiden pitää puolen vuoden kuluessa asemapaikkaan saapumisestaan tehdä toimitasuunnitelma, jota sitten saavutaan esittelemään ulkoministeriöön. Samassa yhteydessä Himanen totesi olevan hyvä mahdollisuus myös uuteen järjestötapaamiseen. Hän ilmoitti mielellään kuulevansa kansalaisjärjestöjen näkemyksiä tapaamisten välilläkin.

Attacin puheenjohtaja Kaisa Eskola piti nyt järjestetyn tilaisuuden parhaana antina keskusteluyhteyden avaamista. "Puolen vuoden kuluttua toivomme kuulevamme Himaselta enemmän konkreettisia ajatuksia siitä, kuinka kauppapolitiikassa voitaisiin nykyistä paremmin ottaa huomioon ihmisoikeudet."

Eskola korostaa myös henkilökohtaisten kontaktien luomisen tärkeyttä.
"Yhteyttä on aina helpompi ottaa, kun on edes kerran istuttu kahvipöydän ääressä."