Uutinen

Suomen vientiluotot kuriin säätiörahalla

Kansalaisjärjestöjen Vientiluottokampanja polkaistiin käyntiin yhdysvaltalaisen säätiön rahoituksella. Kampanja pyrkii kääntämään Suomen vientiluottolaitosten toimintaa kestävämpään suuntaan tiedotuksen ja vaikuttamistyön keinoin.
Outi Hannula
1.7.2004

Kampanjan koordinaattori Tove Selin oli mukana tekemässä hakemusta C. S. Mott Foundationille. Säätiön kanssa sovittiin aluksi 75 000 dollarin vuosittaisesta tuesta kolmen vuoden ajaksi. Nyt haetaan jatkoa vielä vuodeksi.

"Kuulimme säätiöstä kansainvälisen vientiluottokampanjan ECA Watchin kautta", Selin muistelee.

Kansainväliset verkostot ovat hänen mielestään hyvä tietolähde. "Muissa maissa ei yleensä ole valtiollista rahoitusta kuten Suomessa, joten tutustumalla eurooppalaisten tai amerikkalaisten järjestön toimintaan saa tietää, mitkä säätiöt niitä tukevat."

Suuret amerikkalaiset, brittiläiset ja saksalaiset säätiöt voivat olla kiinnostuneita rahoittamaan suomalaisjärjestöjä, jos sopiva hanke löytyy. Mottin lisäksi ainakin Ford Foundation on tukenut joitakin suomalaisten järjestöjen projekteja. Säätiöillä on usein tarkat ohjeet ja linjaukset siitä, millaista ja kenen tekemää toimintaa ne haluavat tukea.

Selin kertoo, että alussa Vientiluottokampanjaa varten oli vaikeuksia löytää Mott-säätiötä tyydyttävä, kooltaan riittävän suuri hakijajärjestö. Myös hakemuksen sanamuodot piti hioa tarkkaan.

Vientiluottokampanjan kokemukset yhteistyöstä amerikkalaissäätiön kanssa ovat Selinin mukaan olleet pääosin positiivisia. Kampanjan puitteissa voi toimia varsin vapaasti. Vain talousraportointi tuottaa harmaita hiuksia Yhdysvaltain verolainsäädännön ja erilaisen kirjanpitotavan takia.