Uutinen

Suomen Punainen Risti lähettää rahaa ja ruokaa Tadzhikistaniin

Outi Pärnänen
24.9.2000

Suomen Punainen Risti lähettää rahaa ja ruokaa harvinaisen pahasta ruokapulasta kärsivään Tadzhikistaniin. Avun arvo on lähes kolme miljoonaa markkaa. Kolmannes Tadzhikistanin väestöstä, yli kaksi miljoonaa ihmistä, tarvitsee nopeasti ruoka-apua. Keski-Aasiassa sijaitseva Tadzhikistan on entisen Neuvostoliiton köyhin maa.

SPR antaa katastrofirahastostaan 400 000 markkaa kansainvälisen Punaisen Ristin avustusohjelmaan. Punainen Risti jakaa ruokaa ja siemenviljaa, uusii vesihuoltoa sekä ehkäisee kulkutauteja. Apua saa 250 000 maan etelä- ja pohjoisosissa asuvaa ihmistä.

SPR:n elintarvikkeiden arvo on 2,5 miljoonaa markkaa, rahoitus on saatu ulkoministeriöltä. SPR hankkii osan jauhoista ja kasviöljystä Euroopasta, osa saadaan Keski-Aasiasta. Elintarvikkeet jaetaan 11 000 ihmiselle maan länsiosan kyliin ja Pamirin vuoriston sairaaloihin.

Punaisen Ristin tavoitteena on sekä estää 250 000 ihmisen nälänhätä että kohentaa heidän terveyttään. Kylien oloja parannetaan kastelukanavien rakentamisella sekä terveyskasvatuksella.

Laihat viljasadot ovat koetelleet tadzhikistanilaisia jo kolmena peräkkäisenä vuotena. He ovat joutuneet myymään karjaansa ruuan hankkimiseksi. Tänä vuonna sateet loppuivat jo huhtikuussa, ja kastelujärjestelmät toimivat tehottomasti. Viljelijät ja palkatta jääneet yhteistilojen työntekijät perheineen ovat kärsineet eniten.

YK:n arvion mukaan viljasato riittää nyt vain kolmen kuukauden tarpeisiin, kun aiempina kolmena vuotena maan omilta pelloilta on saatu viljaa puoleksi vuodeksi. Tuontivilja ei pysty korvaamaan katoa, sillä valtion alumiinista ja puuvillasta saamat vientitulot eivät riitä maksuksi ja kansalaiset ovat menettäneet omaisuutensa.

Tadzhikistan on entisen Neuvostoliiton köyhin maa. YK:n mukaan 80 prosenttia sen 6,2 asukkaasta elää köyhyysrajan alapuolella. Vuosina 1992-1994 maassa riehui sisällissota. Vuonna 1997 solmittu hatara poliittinen sopimus ei ole taannut rauhallisia oloja.

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää Tadzhikistanissa työskentelee kaksi Suomen Punaisen Ristin lähettämää avustustyöntekijää. Syyskuun lopulla SPR lähettää vielä 70 000 vaatetta maahan.

Viime vuonna SPR avusti muun muassa pakolaisia, vankeja ja sairaaloita sekä rahoitti Tadzhikistanin Punaisen Puolikuun ensiapu- ja nuorisotoimintaa. 25.9.2000/op

Lisätietoja: kansainvälisen avun suunnittelija Mervi Rantanen, (09)129 3279,