Uutinen

Suomen Punainen Risti auttaa Afganistanin pakolaisia

Outi Pärnänen
23.9.2001

Suomen Punainen Risti lähettää 400 000 markkaa Afganistanista Pakistaniin ja muihin naapurimaihin pakenevien auttamiseen. SPR on valmis tarvittaessa lisäämään apuaan. Kansainvälinen Punainen Risti on tässä vaiheessa pyytänyt 35 miljoonaa markkaa 300 000 ihmiselle.

Pakistaniin on viime viikolla paennut 20 000 afgaania, suurin osa osa heistä maan lounaisosaan Quettan ympäristöön. He asuvat sukulaisten ja tuttujen luona sekä pakolaisleireillä. Maassa on jo ennestään 2,4 miljoonaa afgaanipakolaista, joista puolet asuu leireillä maan luoteisosassa Peshawarin lähellä.

Pakistanin Punainen Puolikuu on jo Quettassa avustanut 10 000 pakolaista. He saavat telttoja, huopia ja astioita.

- Pystymme auttamaan 120 000 pakolaista rajan pinnassa, kertoo Pakistanin Punaisen Puolikuun pääsihteeri A.R. Burki.

Iranissa Punainen Puolikuu valmistautuu auttamaan pakolaisia Afganistanin vastaisella rajalla Khorasanissa ja Sistanissa. Puolikuulla on kokemusta jo 20 vuoden ajalta, sillä maassa elää arviolta 1,5 miljoonaa afgaanipakolaista.

Kansainvälisen Punaisen Ristin eilisellä vetoomuksella valmistaudutaan USA:n iskujen seurauksena pakenevien ihmisten auttamiseen niin Afganistanin ympäristössä kuin muualla. - Me etsimme tukea rajojen yli saapuville nälkäisille ja väsyneille ihmisille. Meidän tehtävämme on auttaa heitä heidän uskonnostaan, rodustaan ja poliittisista näkemyksistään riippumatta, sanoo Jean Ayoub, kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofiavun johtaja.


SPR valmis lisäämään apua

Suomen Punainen Risti on valmis lähettämään lisää apua tarvittaessa. Sen varastossa on telttoja, saippuaa ja vaatteita, lisäksi voidaan lähettää avustustyöntekijöitä.

Afganistan on kuulunut jo 1980-luvulta lähtien SPR:n suurten avustuskohteitten joukkoon. Tänä vuonna sinne on lähetetty kolme avustustyöntekijää katastrofirahaston turvin ja neljä miljoonaa markkaa, jotka on saatu ulkoministeriöltä. Afganistanin sotien aikana SPR:n avustustyöntekijöitä työskenteli myös Pakistanissa, Peshawarissa ja Quettassa sijainneissa sairaaloissa. Niissä hoidettiin afganistanilaisia miina- ja muita sotavammaisia.

Lisätietoja:
Tiedottaja Outi Pärnänen, (09) 1293 266
http://www.ifrc.org/news/
http://www.icrc.org/


22.9.2001/op