Uutinen

Suomen Pakolaisapu kerää varoja Afganistanin pakolaisille

Arja Rämö-Touray
2.10.2001

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on lähettänyt Suomen Pakolaisavulle vetoomuksen Afganistanin pakolaisten auttamiseksi. UNHCR:n tavoite on saada kokoon 252 miljoonaa USA:n dollaria humanitaarisen avun järjestämiseksi Afganistanin kriisin uhreille. Suomen Pakolaisapu on päättänyt lähettää välittömästi UNHCR:lle 100.000 markkaa ja on aloittanut varojen keruun pakolaisten auttamiseksi.

UNHCR pelkää, että Pakistaniin saattaa tulla jopa miljoona uutta pakolaista, Iraniin ehkä 400.000. Kumpikin maa on jo parin vuosikymmenen ajan huolehtinut miljoonista afgaaneista kansainvälisen yhteisön tuella. Nyt tilanne vaikeutunee entisestään. UNHCR varautuu myös auttamaan 500.000 ihmistä Afganistanin sisällä. UNHCR varautuu mm. rakentamaan uusia pakolaisleirejä, hankkimaan noin 80.000 telttaa sekä paljon muuta hätäaputavaraa.

Tällä hetkellä Pakistanissa ja Iranissa on noin 3,5 miljoonaa Afganistanista tullutta pakolaista. Afgaaneja on pyrkinyt viime vuosina yhä enemmän myös Eurooppaan. Elokuussa norjalaislaiva Tampa poimi merihädässä olleet pakolaiset mukaansa Australian merialueen tuntumassa. Näistä pakolaisista suurin osa oli afgaaneja. Suomeen tuli vuosina 1991-2000 Työministeriön tilaston mukaan 349 afganistanilaista pakolaista. Ulkomaalaisviraston tilaston mukaan tänä vuonna 13 afganistanilaista on saanut Suomesta oleskeluluvan suojelun tarpeen perusteella.

Suomen Pakolaisapu toivoo mahdollisimman monen suomalaisen osallistuvan keräykseen. Suomen Pakolaisapu lähettää keräyksen tuoton lyhentämättömänä suoraan UNHCR:lle. Lahjoituksen voi tehdä Sampoon tilille 800013-223667, Meritaan ja Okopankkiin tilille 9494.

Suomen Pakolaisapu ry on 1965 perustettu yhdistys, joka tekee humanitääristä työtä pakolaisten hyväksi maailmassa.