Uutinen

Suomen kehitysyhteistyö kasvaa hitaasti

Valtionvarainministeriön esityksen mukaan kehitysyhteistyövarat kasvavat ensi vuonna hienoisesti, bruttokansantuloon suhteutettuna prosentin sadasosan verran. Luvattu 0,7 prosentin bruttokansantulotaso on edelleen kaukana.
Esa Salminen
28.7.2006

Talousarvioesityksen mukaan ensi vuoden kehitysyhteistyömäärärahat ovat 746,3 miljoonaa euroa. Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalaisen mukaan esitys on oikeansuuntainen, mutta tahti riittämätön.

"Hienoa, että valtionvarainministeriö on myöntämässä rahaa pari miljoonaa enemmän kuin mitä ulkoministeriö esitti", kommentoi Lappalainen.

"Olemme silti pettyneitä siihen, etteivät kehysraamit mahdollista Suomen hallituslupauksia", Lappalainen lisää.

"Mitä lähemmäs vuosi 2010 tulee, sitä vaikeammaksi lupausten täyttäminen tulee. Mitähän ihmettä tarvitaan, että gallupeissa todettu kansalaisten tahto, jota poliitikot itsekin puheissaan osoittavat, konkretisoituu teoiksi?" Lappalainen kysyy.

Suomi on hallitusohjelmassa sitoutunut saavuttamaan YK:n suositteleman 0,7 prosentin tason vuoteen 2010 mennessä yleisen talouskehityksen niin salliessa. Esitetty taso vuodelle 2007 on 0,43, kun se kuluvana vuonna on 0,42. Euromääräisesti kasvu on bruttokansantulon vauhdikkaan kehityksen vuoksi hiukan odotettua suurempi.

Puolueet ovat sitoutuneet puimaan asiaa vaalikampanjoiden aikana. Neljä vuotta sitten puolueet puhuivat kilpaa kehitysavun puolesta, mutta lupausten toteutus on ollut laihaa. Nähtäväksi jää, kantaako Suomi ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen vastuunsa.

Järjestöillekin lisää

Kansalaisjärjestöille kakusta esitetään 75,9 miljoonaa euroa. Kuluvana vuonna budjettivaraus on noin 68 miljoonaa.

Hallituksen kehityspoliittisen ohjelman tavoitteena oli kasvattaa järjestöjen kehitysyhteistyötuen osuutta 14 prosenttiin niin sanotusta varsinaisesta kehitysyhteistyöstä vuoteen 2007 mennessä. Esityksen taso vastaa nyt 13 prosenttia varsinaisesta kehitysavusta. Varsinaisen kehitysavun lisäksi varoja käytetään muun muassa EU:n kehitysyhteistyöbudjettiin ja pakolaisten vastaanottoon.

Aiemmasta poiketen tänä vuonna myös tietyt kehitysyhteistyökelpoiset valtionavut, kuten tuki Suomen Unicef-yhdistykselle, Suomen Unifemille ja Pakolaisavulle rahoitetaan kansalaisjärjestömäärärahoista.

Hallitus viilaa budjettia syksyllä, ja eduskunta vahvistaa sen joulukuun puolessa välissä.

Lisää tietoa aiheesta