Uutinen

Suomen kehityspolitiikan tulevaisuus yhä hämärässä

Ulkoministeriön eduskunnalle luovuttama vuoden 2008 kehityspoliittinen kertomus ei lunasta lupauksia tulevaisuuteen katsomisesta.
Jari Nousiainen
28.4.2009

Suomen kehityspolitiikan suunnanmuutos on suoritettu, kertoo ulkoministeriön kehityspoliittinen kertomus vuodelta 2008. Kertomus jätettiin eduskunnalle 31. maaliskuuta ja se tulee ulkoasiainvaliokunnan käsittelyyn syksyllä.

Paljon odotettu ja johdannossa luvattu katsaus suunnitelmiin tulevasta kehityspolitiikan linjasta on jäänyt kertomuksessa valitettavan kevyeksi. "Lopussa käsitellään tulevaisuutta yleisten periaatteiden tasolla vain kahden sivun verran", toteaa Kepan kehityspoliittinen sihteeri Terhi Ylikoski.

Marraskuussa 2008 ulkoasiainvaliokunnan pyynnöstä annetussa lausunnossa ulkoministeriö linjasi Suomen pääyhteistyökumppanimaita koskevia suunnitelmia. Kevään aikana on käyty maaneuvotteluita, joissa näitä asioita on käsitelty.

Tätä ei kertomuksessa kuitenkaan mainita. "Marraskuun lausunnon päivittäminen olisi ollut hyvää jatkoa suunnitelmien seurantaan", kommentoi Ylikoski.

Rahaa jäänyt runsaasti käyttämättä

Kehitysyhteistyömäärärahojen osalta kertomuksessa todetaan, että virallisen kehitysavun (ODA) maksatusaste eli käytettyjen varojen suhde määrärahoihin oli 95 prosenttia: 790 miljoonaa euroa 830 miljoonan euron määrärahoista.

ODA-luvut eivät kuitenkaan ole koko totuus. Kertomuksen tilastoliitteestä selviää, että varsinainen kehitysyhteistyö -kohtaan kuuluvien määrärahojen maksatusaste on ollut laskussa ja oli viime vuonna vain 78 prosenttia.

Alhainen maksatusaste tarkoittaa, että budjetoiduille varoille ei ole syystä tai toisesta kyetty osoittamaan käyttöä. Kehityspoliittinen kertomus ei tähän kysymykseen vastaa. "Ainakaan kyse ei voi olla siitä, ettei rahoille olisi tarvetta", Ylikoski huomauttaa.

Varsinaisen kehitysyhteistyön maksatusaste on koko esitetyn ajanjakson 1992–2008 alhaisin. Etenkin maa- ja aluekohtaisen kehitysyhteistyön maksatusaste on laskenut jyrkästi.

Lisää tietoa aiheesta