Uutinen

Suomalaiset vuosikausia mukana rauhannobelisti Maathain työssä

Tieto kenialaisen Wangari Maathain Nobel-palkinnosta ilahdutti suurta suomalaisjoukkoa, joka on kansalaisjärjestöjen kautta ollut yhteistyössä Maathain vetämän Green Belt Movementin (GBM) kanssa.
Sanna Jäppinen
10.10.2004

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna kenialaiselle professori Wangari Maathaille työstä Green Belt Movement -kansalaisjärjestössä. Äkkiseltään voi pohtia, kuinka metsänistutuksen ja yhteisöjen kehittämisen puolesta taisteleva ympäristöliike liittyy rauhan edistämiseen.

"Tämä palkinto on selvä viesti siitä, kuinka tärkeätä luonnonvarojen oikeudenmukainen ja kestävä käyttö rauhan säilymiselle on. Sotia käydään yhä enemmän luonnonvaroista", toteaa Ruoka-aika-kampanjan koordinaattori Miia Toikka, joka on toiminut vapaaehtoispohjalta GBM-hankevastaavana vuodesta 1998 lähtien ensin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa ja sittemmin Ympäristö ja kehitys -järjestössä.


Toikka on vieraillut kahteen otteeseen tutustumassa GBM:n toimintaan Keniassa ja tavannut myös johtohahmo Maathain, Afrikan ensimmäisen naistohtorin ja -nobelistin. "Hän on karismaattinen ja intohimoinen nainen, mutta myös helposti lähestyttävä ja maanläheinen – kuten koko GBM-liike", Toikka kuvailee.

"Järjestön toiminta, puunistutus, sopii kaikille. Liikkeessä on mukana noin 100 000 ihmistä, valtaosa naisia, ympäri maata. Taimitarhoja on noin 6 000. Naiset jakavat puunsiemeniä naapureille, kouluille ja paikallisille viheralueille, ja samalla on luotu eräänlainen maatalousneuvonnan verkosto", Toikka kertoo.

Maathai ei ollut ennakkosuosikki palkinnonsaajaksi, joten tuloksen selvittyä yllätys ja ilo olivat suuria paitsi Keniassa myös suomalaisten yhteistyökumppanien joukoissa.

"Tämä loi uskoa oman työn merkityksellisyyteen ja kehitysyhteistyön ja kampanjoinnin vaikuttavuuteen", Toikka toteaa. Lähiaikoina lienee odotettavissa myös suomalaisjärjestöjen omat "Nobel-juhlat".

Mukana GBM:n toimintaa tukemassa ovat olleet Ympäristö ja kehitys ry:n ja HYY:n lisäksi muassa muassa muut ylioppilaskunnat, monet kehitysmaakaupat ja vuosien takainen Prosenttiliike.