Uutinen

Suloinen, haastava sähkö

Kun Kirahvipostiin kirjoittaa artikkelin, se on lukijoilla vasta kuukautta myöhemmin. Tämänkin lehden artikkeleista varmaan jokunen on vanhentunut jo ilmestyessään, sillä tilanteet muuttuvat nopeasti. Toista se on sähköisessä uutisoinnissa.
Esa Salminen
7.8.2006

Esa Salminen (kuva: Tuomas Milonoff) Kepa ja ulkoministeriö järjestivät keskustelutilaisuuden tiedotustuesta 5. kesäkuuta. Uutinen tapahtuman annista oli julkaistu internetsivuilla jo ennen kuin tukien hallinnoinnista vastaava virkamies Eliisa Vuorensola oli poistunut Kepan tiloista.

Ripeää uutisointia harjoitettiin myös ministeriön järjestöseminaarin yhteydessä 6. huhtikuuta: seminaaripäivänä Kepan sivuille saatiin kaksi artikkelia ja kolumni, pari tuntia ennen kuin ministeriö itse ehti uutisoida seminaarista. Uutisista koottiin otsikot ja ingressit sähköpostiviestiin ja ne tyrkytettiin Kepan listojen tilaajille. Surffasimme aallonharjalla.

Mutta on Kirahvissa hyvääkin. Deadline on tiukka, ja se piiskaa kirjoittamaan. Lehteen tulee aina tehtyä myös isompia, taustoittavia artikkeleita, joita internettiin ei välttämättä saa rustattua. Netissä on toisenlainen deadline: jos juttu ei ole ulkona viimeistään kahdessa päivässä tapahtumasta, se on vanhentunut.

Myös muut ovat huomanneet internetin tulemisen. Helsingin Sanomat haastatteli 17. heinäkuuta isoja suomalaisia mediataloja verkkouutisoinnista. Lehden oma päätoimittaja Reetta Meriläinen totesi, että tulevaisuudessa netti tulee olemaan myös Helsingin Sanomien keskiössä, ja että paperinen lehti rakentuu sen ympärille. Edessä on siis tasapainon muutos nykytilanteeseen verrattuna.

MTV3:n uutisten sähketuottaja Ulla Rannikko säesti, että netistä on tullut airut, joka vie ympärivuorokautista uutistoimintaa.

Kirahvi on kuollut. Vaikka lehteä on ollut mukavaa tehdä, on uutinen silti hyvä. On vain pidettävä huoli, että säästyvä aika käytetään oikeanlaiseen toimitustyöhön, kolumneja ja reportaaseja unohtamatta. Netissä nähdään.