Uutinen

Sudan ykkösenä epäonnistuneiden valtioiden listalla

Suomen kehitysyhteistyön pääkohdemaista vain Etiopia sijoittui pahimpien joukkoon.
Jukka Aronen
19.6.2007
Foreign Policyfailed_states_2007.jpg

Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti ja Fund for Peace -säätiö ovat jälleen listanneet epäonnistuneita valtioita (failed states).

 

Viime vuoden tilannetta analysoivan listan kymmenen heikoimmin menestyneen valtion joukossa on peräti kahdeksan Saharan eteläpuolisen Afrikan maata. Listan kärjessä on Darfurin konfliktista tunnettu Sudan.

Sudanin, Somalian, Zimbabwen, Tshadin, Norsunluurannikon, Kongon demokraattisen tasavallan, Guinean ja Keski-Afrikan tasavallan lisäksi listalle mahtuu kaksi ei-afrikkalaista valtiota: Irak ja Afganistan.

Vaikka listan alku painottuu Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, vakavia ongelmia löytyy viime vuonna myös muualta maailmasta. Esimerkiksi Uzbekistanissa Islam Karimovin hallinto kuritti raa'asti oppositiota, Egyptissä Hosni Mubarak junaili poikaansa vallanperijäksi ja Jemenissä vuodesta 1978 hallinnut presidentti aloitteli jälleen uutta jatkokautta vilpillisten vaalien ansiosta.

Suomen kahdeksasta kehitysyhteistyön pääkohdemaasta kolme on päässyt listalle: Etiopia sijoittuu pahimpaan ryhmään (sijalle 18), ja toiseksi huonoimmasta kategoriasta löytyvät Nepal (21) ja Kenia (31).

Vuoden 2006 valonpilkahduksia nähtiin Indonesiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Liberiassa. Indonesiassa saatiin neuvoteltu rauha Acehiin, Kongossa järjestettiin ensimmäiset monipuoluevaalit 40 vuoteen ja Liberiassa kamppailtiin hyvällä menestyksellä korruptiota vastaan.

Korruptiota ja harvainvaltaa

Epäonnistuneiden valtioiden analyysiä varten tutkittiin 177 maata, ja lopulliselle listalle valittiin 60 pahiten epäonnistunutta tai romahtamassa olevaa valtiota.

Kullekin maalle annetaan tutkimuksessa pisteitä monen eri muuttujan avulla: muun muassa käyttämällä sosiaalista, taloudellista ja poliittista toimintaa kuvaavia perusmittareita, arvioimalla valtiollisten instituutioiden kykyä taata turvallisuutta ja sijoittamalla valtiot konflikteja kuvaavalle kartalle.

"Epäonnistuminen" (failing) määritellään sekin monella eri tavalla. Huonosti toimivalla valtiolla ei ole tyypillisesti kontrollia omasta alueestaan tai se on menettänyt väkivallan käytön monopolin. Epäonnistumisen tunnusmerkkinä pidetään myös muun muassa sitä, että hallinnon tekemiä päätöksiä ei kunnioiteta tai se ei kykene tarjoamaan kansalaisilleen juuri minkäänlaisia peruspalveluita.

Pahimmillaan yhden ja saman epäonnistuneen valtion toiminnasta saattaa löytyä useita epäonnistumisen merkkejä, kuten korruptiota, harvainvaltaa, lainkiertoa, sisäisiä ja ulkoisia konflikteja sekä jyrkkiä etnisiä jakoja.

Lisää tietoa aiheesta