Uutinen

Sri Lanka tukeutuu Kiinaan ja Iraniin

Länsimaisen avun ja lainojen ehtona olevat läpinäkyvyysvaatimukset ja
kulutuskuri eivät miellytä Tamilitiikereitä vastaan sotivaa hallitusta.
Feiza Samath
29.4.2008

IPS -- Sri Lankan hallitus on hylkäämässä tuen perinteisiltä kumppaneiltaan, kuten Yhdysvalloilta ja EU-mailta, ja kääntymässä infrastruktuurihankkeidensa rahoituksessa Kiinan ja Iranin puoleen.

Sri Lankan hallituksen ja perinteisten kumppaneiden välit ovat viilentyneet viime kuukausina, kun Yhdysvallat, EU ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota maan kasvaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Kansallismielinen Mahinda Rajapakse valittiin Sri Lankan presidentiksi kaksi vuotta sitten. Hän lopetti huteran tulitauon pohjoisen Tamilitiikereiden kanssa ja määräsi armeijan pyyhkäisemään kapinalliset saaren itä- ja pohjoisosan pesäkkeistään. Idässä kapinalliset on saatu ajettua viidakkoon, mutta pohjoisessa taistelut jatkuvat raivokkaina ja hallitusta syytetään toimittajien häirinnästä.

Länsimaiden apu on sidottu läpinäkyvään hallintoon ja kulutuskuriin, mutta Sri Lankan hallitus on hylännyt nämä ehdot. Korkea valtiovarainministeriön virkailija ilmoitti äskettäin Maailmanpankin edustajille, ettei Sri Lanka tarvitse enää Maailmanpankin ”kaikenlaiseen kytkettyä” rahaa.

Viime vuonna Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vetäytyi Sri Lankasta, eikä sillä ole nyt käynnissä yhtään hanketta maassa.

 

Sitovat säännöt vai markkinakorko?

Asiantuntijoiden mukaan presidentti Mahinda Rajapaksen kansallismielinen hallitus haluaa vaihtaa rahoittajiaan, koska perinteiset avustukset sitovat hallitusta liikaa. Rajapaksen onkin täytynyt kääntyä moottoriteiden, rautateiden, satamien ja lentokenttien rahoituksessa ”ystävällismielisten” maiden puoleen. Kiina ja Iran avustavat Sri Lankaa lainoilla, mutta lainat pitää maksaa takaisin markkinakorolla.

Kiina rahoittaa nyt Sri Lankassa sekä hiilivoimala- että satamahanketta yhteensä noin 700 miljoonalla dollarilla (440 miljoonalla eurolla), ja käynnissä on neuvottelut noin 450 miljoonan dollarin (280 miljoonan euron) lainasta kahden valtatien rakentamiseksi.

Iran taas lainaa 450 miljoonaa dollaria (noin 280 miljoonaa euroa) vesivoimalaan ja on investoimassa noin miljardi dollaria (625 miljoonaa euroa) öljyjalostamoon.

 

"Ratkaisu tulee kalliiksi"

Monien asiantuntijoiden mielestä Sri Lankan hallituksen nykyinen ulkopolitiikka voi täyttää lyhyen aikavälin tarpeet, mutta on tuhoisaa pitkällä aikavälillä.

Colombon yliopiston taloustieteilijän Sirimal Abeyeratnen mukaan lainojen kytkeminen tarkkaan seurantaan siitä, miten lainarahat käytetään, on välttämätöntä Sri Lankan kaltaisissa maissa, joissa rahat käytetään usein lopulta eri projekteihin kuin oli tarkoitettu.

Entinen kauppaministeri ja nykyinen eturivin oppositiopoliitikko Ravi Karunanayake uskoo, että Sri Lanka vajoaa yhä syvemmälle velkoihin, kun hallitus vaihtaa länsimaiden myöntämät avustukset ja halpakorkoiset lainat Iranin ja Kiinan markkinakorkoisiin lainoihin. ”Monet sukupolvet tulevat olemaan kurkkuansa myöten näissä veloissa”, hän sanoo.