Uutinen

SPR:ltä miljoona euroa eteläisen Afrikan ruoka-apuun

Suomen Punainen Risti lähettää miljoona euroa eteläisen Afrikan ruoka-apuun. Punainen Risti aikoo jakaa ruokaa ja muuta apua yli miljoonalle ihmiselle viidessä eteläisen Afrikan maassa tänä syksynä. Lisää rahaa tarvitaan nopeasti.
Outi Pärnänen
12.8.2002

Punainen Risti on käynnistänyt Malawissa, Sambiassa, Zimbabwessa, Lesotossa ja Swasimaassa suuren avustusohjelman. Sen myötä heikoimmassa asemassa oleville ihmisille jaetaan 76 miljoonaa kiloa ruokaa. He saavat myös siemeniä, työkaluja ja lannoitteita, jotta he saisivat uudet kylvöt maahan loppusyksyllä.

Varat SPR:n apuun saatiin Suomen ulkoministeriöltä. Punainen Risti jakaa myös lääkkeitä ja huopia sekä parantaa vesihuoltoa ja hygieniaa.

Isot jakelut alkavat syyskuun alussa, mutta ruokaa jaetaan jo nyt Malawissa ja Zimbabwessa. Pääosan ruuasta hankkii Maailman ruokaohjelma WFP, jakeluista vastaa Punainen Risti. Jakeluissa käytettävistä autoista vastaa suomalainen Jaakko Koskimies.

Kansainvälinen Punainen Risti on pyytänyt yli 60 miljoonaa euroa jakeluihin loppuvuodeksi. Vasta viidesosa vetoomuksesta on katettu. Lisää rahaa on tulossa useiden maiden Punaisilta Risteiltä, mutta sitä tarvitaan nopeasti. Tarvikkeiden hankinta ja jakelu vievät viikkoja.

Arviolta 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua tänä syksynä eteläisessä Afrikassa. Kriisin syyt löytyvät pitkäaikaisesta kuivuudesta, huonoista sadoista ja taloudellisista syistä. Hiv ja aids heikentävät työikäistä väestöä, siten myös ruoan tuotantoa ja väestön tuloja.

SPR:n apua jo vuosiaUlkoministeriöltä saatu miljoona euroa jatkaa Suomen Punaisen Ristin pitkäaikaista apua eteläiseen Afrikkaan. SPR on vuosia rahoittanut muun muassa vesihuollon ja hygienian parantamista sekä aids-valistusta.

Voit lahjoittaa eteläisen Afrikan ruoka-apuun SPR:n katastrofirahaston kautta. Tilit pankeissa Nordea 221918-68000, Sampo 800019-225005, Okopankki 578007-111649,
Aktia 405511-11397.
Netti www.redcross.fi/lahjoita. Merkitse "eteläinen Afrikka/ruoka-apu".

Lisätietoja:
SPR:n katastrofiavun koordinaattori Hannele Virtanen, (09) 1293 357
tiedottaja Outi Pärnänen, (09) 1293 3266, outi.parnanen@redcross.fi, kuvat www.a4media.fi, valitse SPR:n tiedotekuvat www.ifrc.org/News ja Photo Gallery, video Malawin jakeluista EBU:lla

SPR:n tiedote 13.8.2002