Uutinen

Sosiaalifoorumissa tapahtunutta

Kimmo Lehtonen
27.1.2003

Chavez innosti väkeä ja eiVenezuelan presidentin Hugo Chavezin oma ilmoitus tulla vierailulle foorumiin on katutasolla innostanut suurta osaa osallistujista ja saanut heitä vannomaan Chavezin nimeen eri tilaisuuksissa koko viikonlopun ajan. Myös Venezuelan pienoislippujen myynti nousi räjähdysmäisesti, kun tieto presidentin vierailusta vahvistui viikonloppuna.

Sunnuntaina erääseen tapahtuman pääpisteeseen Gigantinho-stadionille tuotiin myös autolavallinen Hugo Chavezin kirjaa, jossa hän syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta maansa asioihin ja käy läpi maansa tilannetta. Menekki oli hyvä, kirjoja kun sai espanjan lisäksi portugaliksi ja englanniksi.

Chavezin tulo foorumiin on ristiriidassa sen periaatteellisen linjan kanssa, että valtioiden päämiehiä ei foorumin osallistujiksi hyväksytä. He voivat tulla tapahtumaan silloin, jos foorumi heidät itse kutsuu. Kysehän on kuitenkin maailman suurimmasta kansalaisyhteiskunnan itsenäisestä voimannäytöstä.

Monet tapahtuman johtohahmoista olivat enemmän kuin harmissaan Chavezin yllättavästä vedosta. Jälkipyykkiä pestaan oletettavasti jo tänään maanantaina tapahtumaa johtavassa kansainvälisessä toimikunnassa.


Linux käytössä ensimmäistä kertaaBrasilian presidentti Lulan kanssa vaalivoiton jälkeen tapaamista järjestellyt Microsoftin Bill Gates koki arvovaltatappion foorumin konehankintojen osalta, sillä tapahtuman koneista 90 prosenttia toimii linux-käyttöjärjestelmällä.

Loistoveto, vaikkakaan ei näyttänyt olevan kaikkien mieleen varsinkaan pressikeskuksessa, jossa yksi sun toinenkin reportteri tuskaili neuvoja kysellen levyke kädessä ja tuskastuen tuntemattomien polkujen viidakossa dead linen puhaltaessa niskaan.


Järjestelyt tuottavat hikikarpaloitaNoin 100 000 ja vajaan 150 eri maan kansalaisen sijoittaminen, kuljettaminen ja hengissä pitäminen ei ole helppoa kenellekään. Normaalioloissa paikallisten mukaan hyvinkin rauhallinen Porto Alegre hiukan yli miljoonan asukkaansa kera monien mielestä kuitenkin ylittää itsensä kyetessään hoitamaan asiat täsmällisesti ja sujuvasti - kun se vain on mahdollista.

Suuri apu siihen on saatu muun muassa tuhansista vapaaehtoisista ja kaupungin omistamalta bussiyhtiöltä, joka upouusine busseineen järjesti erityisreitit eri tapahtumapaikkojen välille. Siitä huolimatta kaupungin muutenkin takkuinen liikenne ruuhkautuu päivisin pahanlaisesti - puhumattakaan välillä bussin sisätiloista.