Uutinen

Sosiaalifoorumin toimenpide-ehdotukset jäävät yleiselle tasolle

Mika Rönkkö
30.1.2001

Porto Alegren sosiaalifoorumin osallistujille on ainakin yksi asia tullut selväksi: vallanpitäjien maailmanlaajuisesti toimeenpanema neoliberaali politiikka on vahingollista ihmiskunnan enemmistölle.

Kuva: Maj GreitzNeoliberaalin globalisaation pahuutta on todistettu kolme päivää Rio Grande de Sulin pääkaupungissa 122 maasta tulleen 3 500:n virallisesti akreditoituneen edustajan, satojen kansalaisjärjestökuuluisuuksien, 600 hengen intiaanileirin, 1 000 nuorisoaktivistin leirin, satojen taiteilijoiden ja tuhansien paikallisten aktivistien voimin. Lisäksi yli 700 joukkotiedotusvälineen edustajaa raportoi sosiaalifoorumin osanottajien tekemisistä ja samanaikaisesti järjestettävistä yli 50 seminaarista, työpajasta tai muusta keskustelusta.

Vaikka sosiaalifoorumi on uuvuttavan monikulttuurinen, pääosa osanottajista on silti ranskan- ja espanjankielisestä maailmasta. Osanottajien tavoitteet ja varsinkin keinot neoliberaalin politiikan muuttamiseksi ovat erilaisia ja osin ristiriitaisiakin.

Talouden globalisaation vahingollisuuden lisäksi puheet vaihtoehdoista ja konkreettista toimenpiteistä ovat jääneet yleiselle tasolle. Etukäteen julistettua uutta kansalaisyhteiskunnan globalisaation vaihtoehto-ohjelmaa ei ole toistaiseksi syntynyt.

Porto Alegren sosiaalifoorumi on kuitenkin osoittanut, että neoliberaalin talouspolitiikan vastarintaliike on kasvava maailmanlaajuinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Vallanpitäjät eivät voi enää jättää liikettä huomiotta, vaan nykypolitiikkaan on tultava muutoksia.

Sosiaalifoorumissa ollaan kuitenkin jokseenkin yksimielisiä muutamasta päätavoitteesta. Kehitysmaiden kaikki velat on mitätöitävä heti ja kansainvälisten rahoituslaitosten valtaa on purettava, pääomavirtoja on ryhdyttävä sääntelemään pikaisesti, maailmankauppajärjestelmä on uudistettava ja sosiaaliturvan purkaminen on lopetettava ja sosiaaliturva on saatava ulotettua myös köyhiin maihin.

Kuva: Maj Greitz

Sosiaalifoorumissa ei olla toistaiseksi päästy yksimielisyyteen siitä, miten näihin tavoitteisiin päästään. Porto Alegren sosiaalifoorumi päättäjäisissä tiistaina kuullaan järjestelykomitean näkemys maailman muuttamisen aikataulusta. Kaikille on selvää, ettei se tapahdu hetkessä. Ehkä se kuitenkin alkaa Porto Alegresta.