Uutinen

Sosiaalifoorumi vaihtoehtoja etsimässä

Tilana eurooppa, rajana ympäristö, tavoitteena globaali hyvinvointiyhteisö. Suomen sosiaali- foorumi on osa kansainvälistä verkostoa ja paikalle onkin kotimaisen järjestöväen lisäksi tulossa maailman suurimman järjestötapahtuman, Maailman Sosiaalifoorumin kantavia voimia.
Piia Läveri
25.3.2006

World Social Forum (kuva: Henri Myrttinen)

Suomen sosiaalifoorumi järjestetään huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Viidennen kerran Suomessa pidettävän tapahtuman takana on kirjava joukko kansalaisjärjestöjä, ammattiyhdistysliikkeitä ja kirkollisia tahoja.

Tänä vuonna ohjelmassa on ennätysmäärä seminaareja, aiheina muiden muassa Euroopan unionin palveludirektiivi, ilmastonmuutos, vaihtoehdot tasaverotukselle ja oikeudenmukainen verotus, puolueiden uusliberalisoituminen, turvallisuuspoliittiset kysymykset, sotilasliittoumat sekä seksuaalivähemmistöt.

Foorumin yhteydessä julkistetaan myös Mikko Metsämäen ja Petteri Nisulan kirja "Aktivistit."

Ulkomaisia vieraita ovat kansainvälisen kaupan ja kehitysmaiden velkakysymyksen asiantuntijat kenialainen Oduor Ong’wen ja senegalilainen Taoufik Ben Abdallah. He toimivat aktiivisesti Kenian ensi vuoden Maailman sosiaalifoorumin järjestelytoimikunnassa.

Seminaareissa vierailee myös Bhuwan Pathak, South-Asian Dialogues for Ecological Democracy -kampanjan toimija, joka on ollut mukana myös Helsinki-prosessissa.

Iltaohjelmaa ravintolalaiva Wäiskillä tarjoavat Kauko Röyhkä, Valkyrians, Amurin tiikerit ja Dive. Legendaarisiksi muodostuneisiin bileisiin saa lippuja sosiaalifoorumista 6 eurolla.

Suomen sosiaalifoorumi on osa kansainvälistä sosiaalifoorumeiden verkostoa, joka sai alkunsa Maailman sosiaalifoorumista Brasilian Porto Alegressa vuonna 2001. Tänä vuonna Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin Venezuelan Caracasissa, Malin Bamakossa ja Pakistanin Karachissa. Vuoden 2007 sosiaalifoorumi järjestetään Nairobissa Keniassa.