Uutinen

Sopimus Hondurasin ja Italian välillä lähtölaukaus päästökaupalle

Hondurasilaisen vesivoimalan ja Italian kesken on tehty ensimmäisen kerran kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittavan Kioton protokollan mukaisia päästöoikeuskauppoja, uutisoi Reuters.
Sanna Jäppinen
20.10.2005

Kioton sopimuksen mukaan rikkaat maat voivat sijoittaa ympäristöystävällisiin suunnitelmiin kehitysmaissa ja hyödyntää näin saatuja päästöoikeuksia (Kyoto credits) kuitatakseen omilta yrityksiltään vaadittuja kasvihuonepäästöjen vähennyksiä.

Reuters uutisoi, että hondurasilaisen La Esperanza -vesivoimalaprojektin päästöoikeuksia on myyty Italiaan, joka hyödyntää oikeuksia yritystensä toiminnassa. Päästökaupassa varsinaisena myyntiartikkelina ovat niin sanotut CERit (certified emsissions reductions).

"Nämä olivat ensimmäiset toisaalle annetut päästöoikeudet. Prosessi oli pitkä ja monimutkainen", toteaa kauppaa hoitaneen EcoSecuritiesin johtaja Pedro Moura Costa Reutersin mukaan. Moura Costa arvelee kaupanteon vauhdittuvan nopeasti, kun CER-mekanismi on nyt luotu.

CER-markkinat arvioidaan tällä hetkellä 450 miljoonan dollarin suuruiseksi, ja viiden vuoden kuluessa niiden odotetaan paisuvan 23 miljardin dollarin arvoiseksi bisnekseksi, Reutersin uutisessa todetaan.

Lisää tietoa aiheesta