Vuoden 2011 nälänhädässä tuhannet somalialaiset odottivat kansainvälistä humanitaarista apua Dadaabin pakolaisleirillä. Verotulojen avulla maa haluaa itse kohentaa kansalaisten oloja.
Kuva:
Sadik Gulec
Shutterstock
Uutinen

Somalia aloittaa verotuksen 23 vuoden tauon jälkeen

Somalian rahoitusinstituutiot romahtivat vuonna 1991. Nyt hallitus on julkistanut suunnitelman uudeksi verotusjärjestelmäksi.
Sanna Jäppinen
10.3.2014

Somalian hallitus esitteli 8. maaliskuuta suunnitelman maan uudeksi verotusjärjestelmäksi, joka kattaa sekä suorat että epäsuorat verot kansalaisille ja yrityksille. Esitys lähtee seuraavaksi parlamentin hyväksyttäväksi, uutisoi kenialainen Africa Review -uutispalvelu.

Uusi järjestelmä tarkoittaa sitä, että Somalia alkaa kerätä systemaattisesti verotuloja 23 vuoden tauon jälkeen. Vanha verotusjärjestelmä luhistui maan muiden rahoitusinstituutioiden mukana vuonna 1991 diktaattori Siad Barren hallinnon romahdettua.

Toimivia kauppa-, rahoitus- ja verotusjärjestelmiä ollaan pystyttämässä vaiheittain. Hidasteena ovat olleet muun muassa al-Shabaabin ja muiden kapinallisten ryhmien aiheuttamat levottomuudet. 

"Jotta hallitus voi parantaa maan turvallisuutta ja jatkaa sosiaalipalveluiden kehittämistä ympäri Somaliaa, on ratkaisevan tärkeää kerätä omia verovaroja", Somalian pääministeri Abdiweli Sheikh Ahmed totesi Africa Reviewn mukaan.

"Tavoitteena on jo ensi vuoden aikana kerätä niin paljon verotuloja, että hallituksen kyky toimia oman kansan hyväksi kasvaa huomattavasti, ja lopulta on tarkoitus saavuttaa taloudellinen riippumattomuus."