Uutinen

Soihdutukselle ei näy loppua Nigeriassa

Ympäristön ja ihmisten terveyden vaarantavaa soihdutusta eli maakaasun polttamista on vaikeaa saada kuriin Nigeriassa.
Sam Olukoya
14.1.2008

IPS - - Nigerian hallitus ilmoitti maassa toimiville öljy-yhtiöille viime lokakuussa, että niiden on lopetettava maakaasun soihdutus uuden vuoden alkaessa. Nyt aikaraja on jo lykätty vuoden loppuun, eikä moni usko senkään toteutuvan.

Nigerian valtiollinen öljy-yhtiö ilmoitti lykkäyksestä 6. tammikuuta. Taustalla on ylikansallisten öljy-yhtiöiden harjoittama painostus, joka on jatkunut menestyksekkäästi vuodesta 1979. Öljy tuo yli 90 prosenttia Nigerian vientituloista.

"Valtavat lieskat loimottavat niin lähellä kotejamme ja maatilojamme, että aistimme niiden kuumuuden. Pimeys on meille tuntematonta, sillä kirkas tuli palaa 24 tuntia joka päivä", egi-kansaan kuuluva Che Ibegwura, 76, kertoo.

Ibegwura on elänyt soihtujen valossa yli 40 vuoden ajan eikä hän jaksa uskoa tulien sammuvan tämänkään vuoden lopussa. "Meitä on huijattu läpi vuosien. Öljy-yhtiöt ja Nigerian hallitus ovat kiinnostuneita vain öljyn tuomista voitoista, ihmisten terveys ei niitä liikuta."

Öljy ei hyödytä paikallisia

Nigeria on maailman suurin kaasun soihduttaja. Nigerjoen suiston alueen öljylähteiden kaasusta poltetaan noin 40 prosenttia, sillä yhtiöt eivät ole investoineet sen talteenottoon. Maailmanpankin mukaan poltossa katoaa 1,7 miljardia euroa savuna ilmaan joka vuosi.

Soihdutus vaikuttaa tuhoisasti ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Se vapauttaa myrkyllisiä kaasuja ilmaan ja aiheuttaa happosateita. Seurauksena on vakavia keuhko- ja ihosairauksia, Bode Olufemi nigerialaisesta ympäristöjärjestöstä muistuttaa.

Olufemin mielestä öljy on ollut pelkkä kirous tuotantoalueen asukkaille, jotka eivät ole hyötyneet siitä taloudellisesti.

Lagosissa toimivan Geoscience Solutions -yhtiön tekninen johtaja Bashir Koledoye selittää, että soihdutuksen lopettaminen vaatisi valtavia investointeja, eikä kaasun hyödyntämisestä ole tarpeeksi suunnitelmia.

"Soihdutuksesta luopuminen voi lopettaa ympäristötuhot, mutta samalla voi loppua koko öljybisnes", hän varoittaa.