Uutinen

Sodan uhka raastaa myös ulkomaalaisia Persianlahden maissa

Irakin sodan uhka synkistää tunnelmaa Persianlahden öljyvaltioissa, joiden asukkaista karkeasti puolet on ulkomaista vierastyövoimaa. Jäädäkö vai lähteä, moni ulkomaalainen tuskailee nyt.
N. Janardhan
14.2.2003

Kenties kaikkein huolestuttavimmaksi tilanne koetaan Kuwaitissa, jonka Irak miehitti 1990. Miehitys kesti seitsemän kuukautta, kunnes Yhdysvaltain johtama liittouma puuttui asiaan. Kuwaitin puolustusministeriö on ilmoittanut, että maan pohjoisosa - noin 60 prosenttia pinta-alasta - julistetaan sotilaalliseksi sulkuvyöhykkeeksi 15. helmikuuta alkaen. Jos sota alkaa, maan ilmatila suljetaan kokonaan.

Ilmoitukset ovat aiheuttaneet monille sellaisen tunteen, että sota on jo alkanut. "Vaikka tilanne on aivan erilainen kuin viime kerralla, tunnelma on erittäin jännittynyt", kuwaitilaista pankkia johtava intialainen Jamal Ahmad kertoo. "Irakin maahantunkeutuminen tuli yllätyksenä 1990. Kuwaitin hallitus lähti maanpakoon, yhdysvaltalaisia joukkoja ei ollut maassa ja monet vierastyöläiset jäivät tänne jumiin", hän kertoo. "Nyt Yhdysvallat on jo kuukausien ajan vahvistanut joukkojaan Kuwaitissa ja muualla alueella. Tilanne on täysin hallituksen valvonnassa.

"Vierastyöläisille on luvattu suojelua, ja ihmisiä valmistellaan erilaisiin tilanteisiin, kuten kaasunaamarien käyttöön siltä varalta, että Irak hyökkäisi biologisilla tai kemiallisilla aseilla", Ahmad jatkaa. "Vaikuttaa siltä, että tilanne ei kehity yhtä pahaksi kuin viimeksi, mutta pelkkä ajatus sodasta - vaikka lyhyestä ja turvallisestakin - on hermoja raastava."

Kuwaitissa on 340 000 intialaista, jotka muodostavat suurimman vierastyöläisten ryhmän. Pakistanilaisia on noin 100 000, filippiiniläisiä 60 000 ja indonesialaisia 40 000. Lisänä on hyvä joukko väkeä Egyptistä, Syyriasta, Jordaniasta, Bangladeshista ja Sri Lankasta.

Kuwaitilaisten pahin painajainen on ajatus, että Irak tekisi sinne vastahyökkäyksen Yhdysvaltain iskun jälkeen. Useimmat tuntuvat kuitenkin pitävän sitä epätodennäköisenä eivätkä usko, että Kuwaitissa jouduttaisiin laajoihin väestön evakuointeihin. Alueella useita vuosia olleet ulkomaalaiset luottavat öljyvaltioiden hallitusten toimintakykyyn ja aikovat jäädä, vaikka sota alkaisi.

Vastatulleet sen sijaan suunnittelevat kotiinpaluuta. "Tulin Persianlahdelle tienaamaan rahaa. Jos sota laajenee, ja joudun ansaitsemaan henkeni kaupalla, palaan mieluummin Pakistaniin, vaikka palkka siellä on vain 30 prosenttia nykyisestä", pohtii matkatoimistovirkailija Arshad Saleem, joka on ehtinyt olla Kuwaitissa vasta kahdeksan kuukautta. Kuwaitissa seitsemän vuotta asunut intialainen mainossuunnittelija Sharath Chandran heittäytyy filosofiseksi: "Kuolemaa ei pääse pakoon. Jos kohtalonani on jäädä henkiin, selviäisin vaikka syyskuun 11. päivän kaltaisesta täsmäiskusta. Mikäli minun on määrä kuolla, se voi tapahtua omassa vuoteessa. Siksi aion pysyä täällä."

Monet olisivat valmiita ottamaan vaikka palkatonta lomaa siihen saakka, kun tilanne palaa normaaliksi - jos he voisivat olla varmoja työpaikkansa säilymisestä. "Kun tietää, miten paljon ulkomaalaisia Persianlahdella on työnhaussa, en usko, että yritykselläni olisi ongelmia löytää toinen tilalleni. Intian korkea työttömyys taas merkitsisi taistelua työpaikasta. Markkinatekijät kallistuvat jäämisen kannalle", apulaisjohtajana dubailaisessa öljy-yhtiössä työskentelevä James Varghese sanoo. "Ainoa turvatoimeni tähän mennessä on ollut pienten säästöjeni siirtäminen intialaiselle pankkitilille nykyisellä vaihtokurssilla. En halua ottaa sitä riskiä, että sotatalouden heilahtelut vaikuttavat säästöihini", hän jatkaa.

Dubailaisen marketin myyjänä työskentelevällä filippiiniläisellä Maria Heyerillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa työntekoa noin 150 euron kuukausipalkalla. "Perhevelvoitteet ylittävät henkilökohtaisen turvallisuuden. Osa-aikatöitä tekevä mieheni, kolme lastani ja vanha isäni kuolevat nälkään, ellen lähetä heille rahaa joka kuukausi", hän kertoo.

Persianlahdella oleskeleville länsimaalaisille sota ei ole ainoa huoli. Esimerkiksi Kuwaitissa on 8 000 amerikkalaista ja saman verran eurooppalaisia, joihin islamistit saattavat kohdistaa terrori-iskuja. Neljän kuukauden aikana on tapahtunut kuusi ampumavälikohtausta, jotka oli kaikki suunnattu amerikkalaisia vastaan. USA:n suurlähetystö on suositellut kansalaisilleen, että nämä harkitsisivat poistumista maasta. Samanlainen suositus on annettu Saudi-Arabiassa, jossa amerikkalaisia on 40 000 ja länsimaalaisia kaikkiaan 100 000.

Monet alueelle kotiutuneet länsimaalaiset aikovat kuitenkin jäädä. "En ole peloissani. Minulla ja perheelläni ei ole aikomusta lähteä paikasta, jota olemme oppineet rakastamaan ja joka on ollut kotimme vuosikausia. Tämä on yhtä lailla koti kuin Britannia", Arabiemiirikuntien liitossa mainostoimistoa johtava britti Bobby Schuck sanoo ja moittii Yhdysvaltain ja Britannian politiikkaa.

N. Janardhan, IPS