Uutinen

Ska-legenda the Skatalites on Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä

Janne Sivonen
1.5.2001

Maailma kylässä -festivaali tuo Eurooppaa kesällä kiertävän the Skatalitesin Kaisaniemen puistoon 26.5.

Skatalites tunnetaan yhtyeenä, joka on vaikuttanut keskeisesti skan ja reggaen kehitykseen: käytännössä nimenomaan he keksivät 60-luvun puolivälissä jamaikalaisen ska-tyylin kääntämällä päälaelleen amerikkalaisen rhythm'n'bluesin rytmit ja höystämällä niitä Karibian saarivaltioiden keinuvilla rytmeillä.

Skatalites - joka sai nimensä Neuvostoliiton vuonna 1963 avaruuteen lähettämän Sputnikin mukaan - on jättänyt lähtemättömän jäljen maailman muusikin historiaan. Ilman Skatalitesia ja skata ei olisi reggaeta, dubia, ehkä ei hiphopiakaan nykyisessä muodossaan.

Yhtyeen perustivat aikoinaan Kingstonin parhaat studiomuusikot. Ryhmä oli koossa alun perin vain vajaat pari vuotta (1963-65), mutta vuoden 1983 Sunsplash-konsertista alkunsa saaneen paluun jälkeen Skatalites on hallinnut ska-musiikin maailmaa yhtä suvereenisti kuin ensimmäisenkin kokoonpanon aikana.

Alkuperäisistä Skatalites-musiikoista nykykokoonpanossa soittaa kolme: saksofonisti Lester Sterling, basisti Lloyd Brevett sekä rumpali Lloyd Knibb. Yhtyeen alkuperäinen naissolisti Doreen Shaffer on myös edelleen mukana. Tenorisaksofonia soittaa vuonna1998 kuolleen Rolando Alphonson tilalla Cedric ’Im Brooks, tunnettu studiomuusikko, joka on soittanut muun muassa Count Ossie’s Mystic Revelation of Rastafarissa.

Skatalites
Skatalites Puerto Ricossa maaliskuussa

Yhtyeen pohjoismaihin ja Venäjälle ulottuvaan kiertueeseen kuuluu Maailma kylässä -festivaalin lisäksi myös yksi klubikeikka Club Feenixissä Turussa 25.5. Kiertuekeikoilla myydään bändin uutta Bashaka-cd:tä, joka ei ole ehtinyt vielä kauppoihin saakka.

Maailma kylässä -tapahtumassa kuullaan myös uudempaa skata: venäläisen rockmusiikin glasnost-sukupolvea edustava jazz-ska-rockyhtye Spitfire soittaa festivaalilla esikuviensa tapaan. Muita uusia esiintyjänimiä ovat J. Hearthill Trinity, Mùm (Islanti) ja Big Band Brutal (Islanti).

Lisää festariuutisia osoitteessa www.kepa.fi/maailmakylassa